Skip to main content

Wat is Hydrocele/Spermatocele?

Hydrocele/Spermatocele is een zwelling aan de balzak.  De balzak kan onder andere door twee redenen zwellen:

Spermatocele

Spermatocele betekent dat er zwelling heeft plaatsgevonden doordat zich spermacellen hebben opgehoopt in een holte.

Hydrocele

Hydrocele houdt in dat in de balzak vocht zit opgehoopt.

Oorzaken

Spermatocele

Een Spermatocele ontstaat door een zwakke plek in de wand van een van de buisjes waar het sperma doorheen gaat. Door die zwakke plek bobbelt de binnenband door de buitenband heen en de holte vult zich langzaam met vocht. Hoe een Spermatocele precies ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Veel mannen hebben een of meerdere kleine Spermatocele in een of beide bijballen. Dit is mogelijk het gevolg van een vroeger doorgemaakte kleine ontsteking die vaak ongemerkt voorbij is gegaan.

Hydrocele

Er is sprake van een Hydrocele als er vocht opgehoopt zit in de balzak (het scrotum). Bij alle mannen zit een vlies met vocht om de bal, zodat deze een beetje kan draaien. De hoeveelheid vocht kan door verschillende oorzaken toenemen, bijvoorbeeld door een infectie. Hierdoor ontstaat er een zwelling. Dit is op zich niet erg en geeft alleen klachten als een en ander erg groot wordt en in de weg gaat zitten. Is dit het geval, dan bespreekt uw uroloog de verdere behandeling met u.

Behandeling

Beide soorten zwellingen zijn niet gevaarlijk en zal dat met verloop van tijd ook niet worden. Een operatie is dan ook enkel geboden indien de zwelling in grote mate toeneemt en overlast veroorzaakt. Dit is een relatief kleine operatie die in dagbehandeling kan worden uitgevoerd. De operatie vindt onder lokale of volledige verdoving plaats.

Vergoeding

Als u een verwijzing van de huisarts heeft wordt deze operatie vanuit uw basisverzekering vergoed. Houdt u daarbij wel rekening met uw eigen risico. Dit is de wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar). Dit eigen risico geldt voor alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland. Voor meer informatie over vergoedingen: https://bentosurgical.nl/vergoeding/

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.