Skip to main content

Wat is de voorste kruisband?

De voorste en achterste kruisband zorgen samen voor de stabiliteit in het kniegewricht.

Daarnaast worden zijn ondersteunt door de dijbeenspieren en de banden aan de zijkant. Dit zorgt ervoor dat het kniegewricht wordt beschermd tegen overstrekking en dat draaibewegingen soepel verlopen en binnen de grenzen blijven. Doordat de kruisband de belangrijke functie heeft van het begeleiden van de bewegingen, is deze van grote invloed op het functioneren van de stabiliteit, besturing en alle andere kniebewegingen. Wanneer de kruisband deels of helemaal is gescheurd kan dit een forse belemmering vormen voor het optimaal functioneren van de knie.

Oorzaken

Oorzaken van een gescheurde voorste kruisband komen het meest voor bij onverwachte of abrupte bewegingen in het lichaam. Meestal een forse verdraaiing van de knie. Zoals bijvoorbeeld bij voetbal wanneer men soms met hoge snelheid onverwacht van richting moet veranderen of moet stoppen.

Maar ook in het dagelijks leven kan dit letsel ontstaan door het maken van een “verkeerde beweging”. Patiënt omschrijven dit vaak als dat zij “iets voelde knappen” waarna een hevige pijn volgt. Kort daarna volgt ook de zwelling en kan de knie vaak niet of nauwelijks nog belast worden.

De scheuring van de kruisband kan plaatsvinden in verschillende gradaties: bij de een kan er helemaal niet meer belast worden, bij de ander ontstaan er klachten bij activiteiten zoals: traplopen, sporten of opstaan uit een stoel. Overigens geeft een deels gescheurde kruisband meestal aanzienlijk meer pijn dan een volledig gescheurde kruisband.

Behandeling

Er is niet altijd (in eerste instantie) gelijk een operatie nodig. Meestal wordt er eerst conservatief behandeld. Dat wil zeggen als uw kruisband net is gescheurd begint u met rust, eventueel een verband of brace en/of lopen met krukken. In de meeste gevallen wordt een fysiotherapietraject gestart om de spieren van de bovenbenen en de spieren rondom de knie te trainen. Het uitgangspunt is genoeg stabiliteit te creëren om weer de dagelijkse activiteiten te kunnen doen en eventueel lichte sportactiviteiten. Indien dit niet voldoende resultaten oplevert of er te veel schade is voor dit traject, zal de orthopedisch chirurg een hersteloperatie adviseren. Dit houdt in dat er een reconstructie van de voorste kruisband gedaan zal worden.

Operatie

De hersteloperatie om de voorste kruisband te reconstrueren vind plaats door middel van een kijkoperatie. Bij een kijkoperatie aan de voorste kruisband wordt de gescheurde kruisband of resten hiervan verwijderd. Hiervoor in de plaats wordt een nieuwe kruisband geconstrueerd (gemaakt), dit wordt gedaan met lichaamseigen materiaal. De orthopedisch chirurg gebruikt hiervoor meestal twee pezen van uw hamstrings ter vervanging van de oude gescheurde kruisband. Er wordt tijdens de operatie ook gekeken of er nog andere schade is ontstaan in de knie, aan het kraakbeen of aan de meniscus. Dit kan zo nodig dan ook gelijk herstelt worden. De operatie duurt ongeveer 90 minuten.

Belangrijk

Het is belangrijk u te realiseren dat er een langdurig herstelproces na de operatie zal volgen. U loopt sowieso de eerste zes weken op krukken en u moet er rekening mee houden dat u in totaal negen tot twaalf maanden moet revalideren na de operatie. De orthopedisch chirurg en de fysiotherapeut zullen u hier gezamenlijk in begeleiden. Verdere informatie hierover krijgt u tijdens uw bezoek aan de kliniek.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.