fbpx Skip to main content

Voet en enkel

De enkel wordt gevormd door de 2 botten uit het onderbeen – het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) – samen met het sprongbeen (talus). Dit gewricht noemen we het bovenste spronggewricht. In de voet bevinden zich 28 botten en 33 gewrichten. De voet bestaat uit 3 gedeelten: de achtervoet, de middenvoet en de voorvoet.

Er zijn ook verschillende pezen en banden (ligamenten) in de enkel en voet aanwezig zoals:

  • De achillespees is de verbinding tussen het hielbeen en de kuitspier. Deze pees zorgt ervoor dat wij op onze tenen kunnen staan.
  • De tibialis posteriorpees is de pees die loopt aan de binnenzijde van de voet en enkel. Bij een doorgezakte voet kan deze pees opgerekt of beschadigd raken.
  • De fascia plantaris is de band die in de voetzool loopt van de middenvoetsbeentjes tot aan het hielbeen. Deze structuur is erg pijnlijk bij het zogenaamde hielspoor.
  • De enkelbanden bevinden zich aan de binnen- en buitenzijde van de enkel. Deze zorgen  voor stabiliteit.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor voet- en enkeloperaties. Slijtage van het kraakbeen (artrose) is een veelvoorkomende aandoening. Scheefstand van de (grote) teen, de oorzaak kan aangeboren zijn of door reuma komen maar is niet altijd bekend. Letsels zoals een achilles ruptuur (scheur in de achillespees) of instabiele enkelbanden. Druk van de zenuw tegen het middenvoetsbeentje in de voorvoet.

Onderzoek en diagnose

Tijdens uw afspraak zal de orthopedisch chirurg u een aantal vragen stellen over uw dagelijks leven en uw medische geschiedenis. Daarna verricht hij een lichamelijk onderzoek bij u om een voorlopige diagnose te kunnen stellen. Vaak wordt er ter aanvulling een röntgenfoto gemaakt om zekerheid of uitsluitsel te geven. De arts zal daarna met u bespreken wat de conclusie van het onderzoek is en wat de mogelijke behandelingen zijn.

Voet- en enkeloperaties

Vergoeding

Als u een verwijzing van de huisarts heeft wordt het eerste bezoek vanuit uw basisverzekering vergoed. Houdt u daarbij wel rekening met uw eigen risico. Dit is het wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar). Dit eigen risico geldt voor alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland. Voor meer informatie bezoek de vergoeding pagina.