fbpx Skip to main content

Wat is een vetbult ?

Een vetbult of lipoom is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen en wordt ook wel omschreven als een plaatselijke ophoping van vetcellen of een vetbult. Een lipoom kan overal in het lichaam waar vetcellen aanwezig zijn voorkomen. Een lipoom groeit meestal langzaam en kan variëren in grote van enkele millimeters tot meer dan 10 centimeter. De arts stelt meestal een behandeling voor indien het lipoom pijnlijk, vervelend of cosmetisch onwenselijk voor u is.

Oorzaak

Lipomen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • erfelijke aanleg
  • middelbare leeftijd

Lipomen komen over het algemeen vaker bij vrouwen voor dan bij mannen en worden niet veroorzaakt door overgewicht.

Behandeling

Een lipoom kan verwijderd worden als u er klachten van ervaart of als u cosmetische bezwaren heeft. Het lipoom wordt meestal onder lokale verdoving verwijderd. De arts maakt een incisie in het lipoom om hem vervolgens in zijn geheel te kunnen verwijderen. Na het verwijderen wordt de wond gehecht. De meeste lipomen worden poliklinisch verwijderd. Als dit niet mogelijk is kan het ook in dagbehandeling gedaan worden onder narcose. Dit kan te maken hebben met de grootte, de hoeveelheid of de locatie van de lipomen.

Nabehandeling

Afhankelijk van de locatie van het lipoom kan er een drukverband aangelegd worden of een een pleister worden aangebracht. Als de verdoving is uitgewerkt kunt wat napijn hebben in de meeste gevallen is paracetamol hierbij voldoende om de pijn te stillen. Indien nodig krijgt u nog een telefonische nacontrole.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij de operatie van een lipoom de normale kans op complicaties aanwezig zoals:

  • nabloeding
  • infectie van de wond
  • beschadiging van een klein zenuwtakje van de huid (hierdoor is het gevoel rond de wond tijdelijk verstoord)

Wat te doen bij complicaties?

Heeft de eerste 48 uur complicaties dan kunt zowel tijdens kantooruren bellen als daar buiten. Buiten kantooruren kunt u dan kiezen voor de spoedlijn. Krijgt u binnen 60 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de behandeling? Neem dan contact op met ons tijdens kantooruren. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 085-0189328. 

Hoe lang duurt de behandeling?

Is er een wachttijd voor deze behandeling?

Hoe word ik verdoofd?

Hoe lang duurt het herstel van de wond?

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Kan een vetbult weer terugkomen?

Wat zijn mogelijke complicaties?

Wat gebeurt er als ik het niet behandel?

Bij ons staat U als patiënt centraal

Kwaliteit & veiligheid

Korte wachttijden

Vergoed door alle verzekeraars

Persoonlijke benadering

Onze specialisten