Skip to main content

Wat is een vetbult ?

Een vetbult of lipoom is een plaatselijke ophoping van vetcellen. Een lipoom is goedaardig en kan overal in het lichaam waar vetcellen aanwezig zijn voorkomen.

Oorzaak

Lipomen kunnen ontstaan door erfelijke aanleg, komen vaak op middelbare leeftijd voor en staan los van overgewicht.

Behandeling

Een lipoom hoeft niet behandeld te worden maar als u er klachten van ervaart of cosmetische bezwaren heeft kan deze onder lokale verdoving verwijderd worden. Via een incisie wordt het lipoom dan in zijn geheel verwijderd.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de behandeling?

De arts verdooft u. Binnen een minuut voelt u niets meer op de plek. Dan snijdt de arts het bultje weg. In totaal duurt de ingreep 15 minuten.

Is er een wachttijd voor deze behandeling?

Nee, u kunt gelijk bij ons terecht.

Hoe word ik verdoofd?

U krijgt een lokale verdoving op de plek van het bultje.

Hoe lang duurt het herstel van de wond?

U krijgt hechtingen die binnen 5 – 12 dagen eruit mogen. Verder krijgt u een pleister of verband op de wond. Dit moet minimaal 24 uur opblijven.

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

U krijgt een wondje op de plek van het vetbult. Dit wondje wordt een vetbult. In hoeverre dit litteken zichtbaar is, verschilt per persoon. Bescherm uw litteken voor drie maanden tegen de zon, omdat het litteken hierdoor een andere kleur dan de huid kan krijgen. Als de verdoving uitwerkt, doet het wondje een beetje pijn. Daarnaast kan de huid een beetje jeuken. Tot slot mag u pas na 24 uur weer douchen.

Kan een vetbult weer terugkomen?

Als het niet mogelijk is om alle vetcellen verwijderen, kan het vetbultje terugkomen. Dit gebeurt echter zelden.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Elke behandeling heeft risico’s. Bij het verwijderen van een vetbult kan er een infectie, nabloeding of zwelling ontstaan.

Wat gebeurt er als ik het niet behandel?

Een vetbult kan niet vanzelf verdwijnen. De enige manier om het bultje weg te krijgen als u er last van heeft, is de behandeling.

Talgkliercyste

Wat is een talgkliercyste ?

Een talgkliercyste (atheroomcysten) is een huidgezwel die vaak voorkomt bij volwassenen en goedaardig is. De talgkliercysten zijn niet schadelijk en zullen nooit kwaadaardig worden. Ze kunnen echter wel groot worden, lokale klachten geven of soms zelfs ontstoken raken.

Oorzaak

Als de normale uitweg van de haarfollikel en zijn talgklier verstopt raakt, ontstaat er ophoping en uiteindelijk een zwelling. Deze ophopingen vormen dus talgkliercysten. deze kunnen overal waar zich een haarzakje bevindt voorkomen en zo dus het vaakst bij de meest behaarde plaatsen.

Behandeling

Als u klachten heeft van een talgkliercysten of deze ontsierend vindt kan deze onder lokale verdoving verwijderd worden. Via een incisie wordt de gehele cyste dan verwijderd. Indien de talgkliercysten ontstoken is moet deze eerst met een snede open gelegd worden om de ontsteking te laten genezen. De wond blijft in dat geval open en moet dagelijks onder kraan of douche gespoeld worden. In een later stadium, als de ontsteking genezen is, kan de gehele cyste alsnog verwijderd worden.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de behandeling?

Het verwijderen van een talgklier duurt ongeveer 5 tot 20 minuten.

Is er een wachttijd voor deze behandeling?

Nee, u kunt gelijk bij ons terecht.

Hoe word ik verdoofd?

U krijgt een lokale verdoving. Het deel van de huid waar u wordt geopereerd wordt verdoofd.

Hoe lang duurt het herstel van de wond?

De wond herstelt binnen 2 – 5 dagen.

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Houd de wond minimaal 48 uur droog, zo geneest uw wond mooi. Als de verdoving is uitgewerkt, kan de wond een beetje pijn. Hiervoor kunt u paracetamol innemen.

Kan een talgkliercyste weer terugkomen?

Als de cyste niet geheel verwijderd is, is er een grote kans dat de cyste terugkomt.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Elke behandeling heeft risico’s. Mogelijke complicaties die kunnen optreden zijn een wondinfectie en een nabloeding.

Wat gebeurt er als ik het niet behandel?

Een talgcyste kan geen kwaad. U hoeft de cyste dan ook niet te laten verwijderen.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.