fbpx Skip to main content

Wat is een triggerfinger/ triggerduim?

Een triggervinger of een triggerduim is een vinger of duim die hapert bij het strekken of helemaal niet meer kan strekken zonder hulp.

Oorzaak

Dit wordt veroorzaakt doordat de buigpees van één van de vingers ontstoken raakt. Door de ontstekingsreactie ontstaat een verdikking van de pees waardoor deze vastloopt in de peeskoker. Hierdoor gaat het buigen en strekken van de vinger moeizaam. Een triggervinger of triggerduim begint vaak met pijn of een vervelend gevoel aan de vinger of duim.

Behandeling

Er zijn twee mogelijkheden voor behandeling van een triggervinger.

  1. Een lokale injectie met ontstekingsremmende medicijnen om de zwelling te doen verminderen. Bij ongeveer 60% van de mensen verdwijnen de klachten na deze injectie.
  2. Trigger finger release (TVR) of partiële peesschede resectie (PPR). In het geval de injectie niet of onvoldoende helpt kan een kleine chirurgische ingreep het probleem verhelpen. We noemen dit een trigger finger release (TVR) of partiële peesschede resectie (PPR). Onder lokale verdoving wordt via een kleine incisie de peeskoker geopend en het eerste ‘bevestigingsbandje’ doorgesneden waardoor de pees weer vrij kan bewegen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling duurt 10 – 20 minuten.

Is er een wachttijd voor deze behandeling?

Nee, u kunt gelijk bij ons terecht.

Hoe word ik verdoofd?

U krijgt een plaatselijke verdoving.

Hoe lang duurt het herstel van de wond?

U mag de eerste 24 uur na de behandeling de wond niet natmaken. Na een week worden de hechtingen verwijderd.

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Ongeveer 4 tot 6 weken na de behandeling kunt u uw hand weer normaal gebruiken. Het kan even duren voordat u uw volledige gevoel en kracht in uw hand en pols heeft. Tot slot kan uw litteken een aantal maanden gevoelig blijven.

Kan een triggerfinger/trigger duim weer terugkomen? heeft de behandeling een blijvend resultaat?

Een triggerfinger kan terugkomen. Echter, de kans hierop is klein.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Elke behandeling heeft risico’s. De complicaties die kunnen optreden zijn een wondinfectie of een nabloeding. Ook kan er een veranderd gevoel optreden in de hand. Echter, dit komt zelden voor.

Wat gebeurt er als ik het niet behandel?

Als u uw vinger niet laat behandelen, kan deze krom gaan staan.

Heb ik inspraak in mijn behandelplan?

In overleg met de arts worden met u alle behandelopties besproken die voor uw situatie mogelijk van toepassing zijn.

Hoelang duurt het voordat ik mijn hand weer goed kan gebruiken?

Na 1 dag mag u uw hand weer gebruiken indien mogelijk. Ongeveer 4 tot 6 weken na de behandeling kunt u uw hand weer als voorheen gebruiken.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.