fbpx Skip to main content

Wat is een talgkliercyste ?

Een talgkliercyste (atheroomcysten) is een huidgezwel die vaak voorkomt bij volwassenen en goedaardig is. De talgkliercysten zijn niet schadelijk en zullen nooit kwaadaardig worden. Ze kunnen echter wel groot worden, lokale klachten geven of soms zelfs ontstoken raken.

Oorzaak

Als de normale uitweg van de haarfollikel en zijn talgklier verstopt raakt, ontstaat er ophoping en uiteindelijk een zwelling. Deze ophopingen vormen dus talgkliercysten. deze kunnen overal waar zich een haarzakje bevindt voorkomen en zo dus het vaakst bij de meest behaarde plaatsen.

Behandeling

Als u klachten heeft van een talgkliercysten of deze ontsierend vindt kan deze onder lokale verdoving verwijderd worden. Via een incisie wordt de gehele cyste dan verwijderd. Indien de talgkliercysten ontstoken is moet deze eerst met een snede open gelegd worden om de ontsteking te laten genezen. De wond blijft in dat geval open en moet dagelijks onder kraan of douche gespoeld worden. In een later stadium, als de ontsteking genezen is, kan de gehele cyste alsnog verwijderd worden.

Complicaties  

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij de behandeling van een talgkliercyste de normale kans op complicaties aanwezig zoals:

  • nabloeding
  • infectie van de wond

Wat te doen bij complicaties?

Heeft de eerste 48 uur complicaties dan kunt zowel tijdens kantooruren bellen als daar buiten. Buiten kantooruren kunt u dan kiezen voor de spoedlijn. Krijgt u binnen 60 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de behandeling? Neem dan contact op met ons tijdens kantooruren. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 085-0189328. 

Hoe lang duurt de behandeling?

Is er een wachttijd voor deze behandeling?

Hoe word ik verdoofd?

Hoe lang duurt het herstel van de wond?

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Kan een talgkliercyste weer terugkomen?

Wat zijn mogelijke complicaties?

Wat gebeurt er als ik het niet behandel?