Skip to main content

Wat is tailor’s bunion

Een tailors bunion is een botuitstulping aan de buitenkant van de voorvoet aan de kleine teen. De knobbel kan pijnlijke zijn en roodheid en irritatie veroorzaken. Vaak geeft het ook last bij het dragen van schoenen.

Oorzaak

De bunion kan veroorzaakt worden door het dragen van te krappe of te smalle schoenen en/of door het langdurig in kleermakerszit zitten, door de druk die wordt uitgeoefend op het bot kan er botaanmaak worden gestimuleerd en ontstaat er een uitstulping.

Behandeling

Er zijn mogelijke conservatieve behandelingen zoals een aangepaste steunzool of speciale schoenen met extra teenruimte. Indien dit het probleem niet oplost kan er worden besloten tot een operatieve correctie.  

Operatie

De orthopeed doet een lichamelijk onderzoek en eventueel een aanvullend röntgenonderzoek indien nodig. Aan de hand van deze onderzoeken kan worden besloten welke ingreep voor u van toepassing is. Het kan zijn dat alleen het verwijderen van de knobbel voldoende is. Zo niet, in sommige gevallen is het nodig dat het middenvoetsbeentje doorgezaagd wordt en terug in de juiste stand wordt gezet. De operaties zijn minimaal invasief wat inhoud dat er kleine sneetjes worden gemaakt zodat u snel weer hersteld. De operatie wordt gedaan in dagbehandeling en gaat de zelfde dag weer naar huis.

Belangrijk (na de operatie)

Na de ingreep krijgt u een loopschoen om uw voet te ontlasten. Het kan zijn dat na een aantal weken nog een röntgenfoto krijgt ter controle. De revalidatie duurt gemiddeld 6 tot 8 weken. Wij adviseren u paracetamol in huis te halen voor eventuele napijn. Tenzij uw arts anders adviseert.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.