Wat is een vasectomie?
Een vasectomie is hetzelfde als een sterilisatie wat wil zeggen een behandeling die er voor zorgt dat (in dit geval) de man onvruchtbaar wordt en geen kinderen meer kan verwekken. Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders onderbroken. Er kunnen dan geen zaadcellen meer uit de zaadballen in het sperma komen. Sterilisatie kan met plaatselijke verdoving of onder algehele narcose.
Behandeling
De vasectomie vindt poliklinisch plaats, onder plaatselijke verdoving. Na desinfectie van de balzak krijgt u in de huid van de balzak links en rechts een verdovende injectie. Vervolgens maakt de uroloog een kleine snede links en rechts, waarbij hij de zaadleiders vrijmaakt. Van beide zaadleiders worden doorgesneden. Daarna bindt hij de uiteinden af. De zaadcellen kunnen dan niet meer naar buiten. Hierna sluit hij de wondjes met hechtingen, die vanzelf oplossen en dus niet verwijderd hoeven te worden.
Waar u rekening mee moet houden:
- Sterilisatie is in principe een definitieve ingreep, 2 tot 6% van de mannen na sterilisatie krijgt spijt van de ingreep, meestal vanwege een nieuwe kinderwens. De sterilisatie is te herstellen, maar dit lukt niet altijd. Vaak is door de sterilisatie de vruchtbaarheid daarna verminderd.
- Soms worden in het sperma niet-bewegende zaadcellen gevonden. Meestal verdwijnen deze binnen een jaar. Alleen als bewegende zaadcellen worden gevonden in het zaadmonster moet u, na overleg met uw arts, opnieuw worden gesteriliseerd.
- Er is een uiterst geringe kans (minder dan 1%) dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien. Hierdoor kunnen zaadcellen weer in het sperma komen en ontstaat er opnieuw vruchtbaarheid. Ook al werden tijdens laboratoriumonderzoek in uw sperma geen bewegende zaadcellen (meer) gevonden, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd in zeer uitzonderlijke gevallen alsnog mogelijk.
Vergoeding
De behandeling valt niet onder de basisverzekering. Soms kunt u via uw aanvullende verzekering een vergoeding krijgen voor de behandeling. U kunt informeren bij uw zorgverzekeraar of u hiervoor in aanmerking komt. Zo ja, dan heeft u een verwijzing van de huisarts nodig. Houdt u daarbij wel rekening met uw eigen risico. Dit is de wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar).
Kosten sterilisatie man
Komt u niet in aanmerking voor een vergoeding houdt dan rekening met de kosten voor sterilisatie van de man, deze bedragen 500 euro. Dit is inclusief voorbereidend consult, ingreep en nacontrole. Doordat de behandeling niet onder de basisverzekering valt dient te worden afgerekend voor de behandeling. U krijgt van ons een factuur die al dan niet kunt indienen bij uw zorgverzekeraar.