fbpx Skip to main content

Wat is een vasectomie?

Een vasectomie is hetzelfde als een sterilisatie wat wil zeggen een behandeling die er voor zorgt dat (in dit geval) de man onvruchtbaar wordt en geen kinderen meer kan verwekken. Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders onderbroken. Er kunnen dan geen zaadcellen meer uit de zaadballen in het sperma komen. Sterilisatie kan met plaatselijke verdoving of onder algehele narcose.

Behandeling

De vasectomie vindt poliklinisch plaats, onder plaatselijke verdoving. Na desinfectie van de balzak krijgt u in de huid van de balzak links en rechts een verdovende injectie. Vervolgens maakt de uroloog een kleine snede links en rechts, waarbij hij de zaadleiders vrijmaakt. Van beide zaadleiders worden doorgesneden. Daarna bindt hij de uiteinden af. De zaadcellen kunnen dan niet meer naar buiten. Hierna sluit hij de wondjes met hechtingen, die vanzelf oplossen en dus niet verwijderd hoeven te worden.

Waar u rekening mee moet houden:

  1. Sterilisatie is in principe een definitieve ingreep, 2 tot 6% van de mannen na sterilisatie krijgt spijt van de ingreep, meestal vanwege een nieuwe kinderwens. De sterilisatie is te herstellen, maar dit lukt niet altijd. Vaak is door de sterilisatie de vruchtbaarheid daarna verminderd.
  2. Soms worden in het sperma niet-bewegende zaadcellen gevonden. Meestal verdwijnen deze binnen een jaar. Alleen als bewegende zaadcellen worden gevonden in het zaadmonster moet u, na overleg met uw arts, opnieuw worden gesteriliseerd.
  3. Er is een uiterst geringe kans (minder dan 1%) dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien. Hierdoor kunnen zaadcellen weer in het sperma komen en  ontstaat er opnieuw vruchtbaarheid. Ook al werden tijdens laboratoriumonderzoek in uw sperma geen bewegende zaadcellen (meer) gevonden, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd in zeer uitzonderlijke gevallen alsnog mogelijk.

Vergoeding

De behandeling valt niet onder de basisverzekering. Als u een aanvullende verzekering heeft kan het zijn dat u een vergoeding krijgt voor de behandeling. Dit kunt u informeren bij uw verzekeraar. Komt u in aanmerking voor vergoeding d.m.v. uw aanvullende verzekering dan heeft u een verwijzing van de huisarts nodig. Houdt u daarbij wel rekening met uw eigen risico. Dit is de wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar).

Kosten sterilisatie man

Komt u niet in aanmerking voor vergoeding, de kosten voor een sterilisatie van de man bedragen 500,- euro. Dit is inclusief voorbereidend consult, ingreep en nacontrole. Dit wordt niet vergoed in het basispakket van de ziektekostenverzekering. In de meeste aanvullende pakketten wordt de sterilisatie wel vergoed.

Heeft een sterilisatie invloed op de zaadlozing?

Waarom vindt de zaadcontrole pas na 3 maanden plaats?

Hoe werkt de zaadcontrole na de sterilisatie?

Zijn uiterlijke veranderingen zichtbaar na sterilisatie?

Heb ik na sterilisatie nog wel behoefte aan seks en wanneer mag het weer?

Hoe word ik verdoofd?

Moet ik nuchter komen?

Hoe bereid ik me voor op de sterilisatie?

Hoe lang ben ik nog vruchtbaar na de ingreep?

Kunnen de zaadleiders weer aan elkaar groeien?

Welke complicaties kunnen voorkomen?

Hoe groot is de kans dat mijn partner toch zwanger raakt?

Wanneer kan ik weer aan het werk of sporten?

Waar moet ik rekening mee houden na de ingreep?

Wat is de slagingskans van een hersteloperatie na sterilisatie?