fbpx Skip to main content

Wat is een vasectomie?

Een vasectomie is hetzelfde als een sterilisatie wat wil zeggen een behandeling die er voor zorgt dat (in dit geval) de man onvruchtbaar wordt en geen kinderen meer kan verwekken. Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders onderbroken. Er kunnen dan geen zaadcellen meer uit de zaadballen in het sperma komen. Sterilisatie kan met plaatselijke verdoving of onder algehele narcose.

Behandeling

De vasectomie vindt poliklinisch plaats, onder plaatselijke verdoving. Na desinfectie van de balzak krijgt u in de huid van de balzak links en rechts een verdovende injectie. Vervolgens maakt de uroloog een kleine snede links en rechts, waarbij hij de zaadleiders vrijmaakt. Van beide zaadleiders worden doorgesneden. Daarna bindt hij de uiteinden af. De zaadcellen kunnen dan niet meer naar buiten. Hierna sluit hij de wondjes met hechtingen, die vanzelf oplossen en dus niet verwijderd hoeven te worden.

Waar u rekening mee moet houden:

  1. Sterilisatie is in principe een definitieve ingreep, 2 tot 6% van de mannen na sterilisatie krijgt spijt van de ingreep, meestal vanwege een nieuwe kinderwens. De sterilisatie is te herstellen, maar dit lukt niet altijd. Vaak is door de sterilisatie de vruchtbaarheid daarna verminderd.
  2. Soms worden in het sperma niet-bewegende zaadcellen gevonden. Meestal verdwijnen deze binnen een jaar. Alleen als bewegende zaadcellen worden gevonden in het zaadmonster moet u, na overleg met uw arts, opnieuw worden gesteriliseerd.
  3. Er is een uiterst geringe kans (minder dan 1%) dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien. Hierdoor kunnen zaadcellen weer in het sperma komen en  ontstaat er opnieuw vruchtbaarheid. Ook al werden tijdens laboratoriumonderzoek in uw sperma geen bewegende zaadcellen (meer) gevonden, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd in zeer uitzonderlijke gevallen alsnog mogelijk.

Vergoeding

De behandeling valt niet onder de basisverzekering. Als u een aanvullende verzekering heeft kan het zijn dat u een vergoeding krijgt voor de behandeling. Dit kunt u informeren bij uw verzekeraar. Komt u in aanmerking voor vergoeding d.m.v. uw aanvullende verzekering dan heeft u een verwijzing van de huisarts nodig. Houdt u daarbij wel rekening met uw eigen risico. Dit is de wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar).

Kosten sterilisatie van de man

Komt u niet in aanmerking voor vergoeding, de kosten voor een sterilisatie van de man bedragen 500,- euro. Dit is inclusief voorbereidend consult, ingreep en nacontrole. Dit wordt niet vergoed in het basispakket van de ziektekostenverzekering. In de meeste aanvullende pakketten wordt de sterilisatie wel vergoed. Een hersteloperatie na een sterilisatie wordt meestal niet vergoed.

Veelgestelde vragen

Heeft een sterilisatie invloed op de zaadlozing?

Na sterilisatie kunt u nog steeds een zaadlozing krijgen. Er zullen echter geen zaadcellen meer in het sperma aanwezig zijn. Sterilisatie heeft geen invloed op het gevoel bij zaadlozing.

Waarom vindt de zaadcontrole pas na 3 maanden plaats?

Na de sterilisatie bent u niet direct onvruchtbaar. Na ongeveer 15-20 zaadlozingen na de sterilisatie zijn de zaadcellen verdwenen.

Hoe werkt de zaadcontrole na de sterilisatie?

Voor de zaadcontrole levert u een potje met sperma in. Er wordt nagegaan of er zaadcellen zitten in het sperma. Binnen een maand ontvangt u de uitslag schriftelijk. Indien het sperma geen zaadcellen bevat, kunt u de anticonceptie staken. Als het sperma wel zaadcellen bevat, dient de anticonceptie door gebruikt te worden en moet er een volgende controle plaatsvinden.

Zijn uiterlijke veranderingen zichtbaar na sterilisatie?

Nee, er zijn geen uiterlijke veranderingen zichtbaar na sterilisatie.

Heb ik na sterilisatie nog wel behoefte aan seks en wanneer mag het weer?

De hormoonproductie blijft na de sterilisatie hetzelfde. Dit betekent dat u behoefte aan seks niet zal veranderen. Er wordt geadviseerd om één week na de sterilisatie geen seks te hebben.

Hoe word ik verdoofd?

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Moet ik nuchter komen?

U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep.

Hoe bereid ik me voor op de sterilisatie?

De avond voor de ingreep moet u het scrotum (de balzak) goed scheren met een scheermes of elektrisch scheerapparaat. De dag van de ingreep wordt u verzocht het scrotum te wassen met water en zeep.

Hoe lang ben ik nog vruchtbaar na de ingreep?

Tijdens de eerste 15-20 zaadlozingen na de ingreep bent u nog vruchtbaar. Dit betekent dat u nog ongeveer 3 maanden na de ingreep niet meer vruchtbaar bent. Desondanks is de uitslag van het onderzoek leidend.

Kunnen de zaadleiders weer aan elkaar groeien?

De is een hele kleine kans van 0,02-1,2% dat de zaadleiders weer aan elkaar groeien.

Welke complicaties kunnen voorkomen?

Elke ingreep heeft risico’s. Na sterilisatie kunt u chronische pijn in de balzak hebben. Daarnaast kunt u een bloeduitstorting in de balzak krijgen. In hele enkele gevallen krijgen de patiënten een bijbalontsteking.

Hoe groot is de kans dat mijn partner toch zwanger raakt?

De kans dat uw partner zwanger raakt is zeer klein. In zéér uitzonderlijke gevallen raken de partners zwanger.

Wanneer kan ik weer aan het werk of sporten?

U kunt uw werk de dag na de ingreep hervatten. Na ongeveer 7 dagen kunt u weer sporten.

Waar moet ik rekening mee houden na de ingreep?

Na de ingreep mag u gedurende één week niet fietsen, sporten, in bad, zwemmen, naar de sauna of zwaar tillen. 1 à 2 weken na de ingreep, lossen de hechtingen vanzelf op.

Wat is de slagingskans van een hersteloperatie na sterilisatie?

De slagingskans van een hersteloperatie na sterilisatie is 94%.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.