fbpx Skip to main content

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn verwijde aderen van de benen. Ze ontstaan doordat de klepjes in die aderen niet meer goed sluiten waardoor het bloed terugstroomt. Hierdoor ontstaat ophoping van bloed en overdruk in de bloedvaten die op zijn beurt weer zorgt voor uitzetten van de aderen. Spataderen variëren in grootte van slechts een millimeter (besenreiser/takkenbos adertjes) tot grote, blauwe, kronkelige aderen. Spataderen kunnen allerlei klachten veroorzaken zoals vermoeide, zware en warme benen, jeuk, krampen, opgezette enkels en benen en huidverkleuringen. Daarnaast kunnen er ook cosmetische bezwaren zijn.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken van spataderen. Erfelijke aanleg (spataderen in de familie) is een belangrijke oorzaak. Daarnaast komen spataderen vaker voor bij vrouwen, waarschijnlijk door hormonale factoren. Verder hebben zwangerschap, een staand beroep en overgewicht een negatieve invloed.

Onderzoek en diagnose

Spataderen zijn vaak duidelijk zichtbaar maar er is altijd een aanvullend echoscopisch duplex onderzoek nodig om vast te stellen dat u spataderen heeft. Ook wordt zo de ernst beoordeeld en kan een juist behandelplan opgesteld worden. Dit duplexonderzoek werkt met geluidsgolven en is geheel pijnloos. Het onderzoek wordt staand uitgevoerd en er wordt een gel op de huid gebruikt om de geluidsgolven goed te geleiden. Na dit onderzoek bespreekt de arts met u de resultaten en de verschillende behandelingsopties.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor het verwijderen van spataderen. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten zal de arts samen met u een behandelplan opstellen.

Endoveneuze laserbehandeling

Als de kleppen in de grotere stamader, een soort verzamelader, niet meer functioneren kan deze ader met behulp van een laserbehandeling dichtgemaakt worden. Hiertoe wordt een dunne laserdraad in de ader geplaatst. Nadat de omgeving van de ader is verdoofd met verdovingsprikken wordt de ader m.b.v. de hitte van het laserlicht aan de binnenkant dichtgeschroeid. Deze ader zal zo sluiten en uiteindelijk verschrompelen. Aan het einde van de behandeling krijgt u een steunkous aan die u 2 dagen dag en nacht draagt. Daarna draagt u de steunkous nog 5 dagen overdag.

Flebectomie volgens Muller

Een flebectomie is het onderhuids verwijderen van de spatader. Nadat het gebied van de spataderen plaatselijk verdoofd is, worden de spataderen via kleine sneetjes (2-3mm) met behulp van een haaknaaldje verwijderd. De wondjes worden met hechtpleistertjes verzorgd. Aan het einde van de behandeling krijgt u een steunkous aan en een aanvullend drukverband. De steunkous draagt u 2 dagen dag en nacht gevolgd door 5 dagen overdag.

Sclerocompressietherapie

Dit wordt ook wel het ‘wegspuiten’ van spataderen genoemd. Hierbij worden kleine en middelgrote spataderen met een vloeistof ingespoten waardoor de vaatwanden aan elkaar gaan kleven. Na het inspuiten volgt compressie (platdrukken) met watten, gazen en een steunkous en/of drukverband. Deze steunkous draagt u 2 dagen dag en nacht en daarna overdag.

Echogeleide foamsclerose

Foamsclerose is een variant van inspuiten van spataderen. Van dezelfde vloeistof wordt echter een schuim gemaakt waardoor een sterker effect ontstaat. Hierdoor kunnen ook grotere spataderen behandeld worden die vaak eerst met behulp van het echoapparaat opgezocht worden. Ook bij deze behandeling gaan de vaatwanden aan elkaar plakken. Na het inspuiten volgt de compressie (platdrukken) met behulp van verband, steunkous en/of drukverband. De steunkous draagt u 2 dagen dag en nacht gevolgd door 14 dagen overdag.

Vergoeding

Als u een verwijzing van de huisarts heeft wordt het eerste bezoek en het echo onderzoek vanuit uw basisverzekering vergoed. Houdt u daarbij wel rekening met uw eigen risico. Dit is de wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar). Dit eigen risico geldt voor alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland.

Niet alle spataderbehandelingen worden vergoed!

Of uw spataderbehandeling wordt vergoed is afhankelijk van de ernst en diagnose. Hierbij gelden de eisen van Zorginstituut Nederland. De arts kan u tijdens het eerste bezoek direct vertellen of uw behandeling voor vergoeding in aanmerking komt. Houdt ook hierbij weer rekening met uw eigen risico.

Prijzenlijst spataderen cosmetisch
Varices Kosten cosmetische behandelingen
Flebectomie
Muller behandeling aanvullende EVLT (prijs per been)
Beperkt 500,- euro hele traject
Uitgebreid 900,- euro hele traject
Muller behandeling los (zonder EVLT) (prijs per been)
Beperkt 575,- euro hele traject
Uitgebreid 1050 euro,- hele traject
Sclerocompressietherapie 200,- euro per been
Kous 30,- per kous

Wat gebeurt er met spataderen als deze niet behandeld worden?

Hoe word ik verdoofd?

Is de behandeling pijnlijk?

Moet ik mijn medicijnen stoppen?

Moet ik steunkousen aan?

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Bij welke symptomen moet ik contact opnemen met de arts?

Mag ik na de behandeling zelf autorijden?

Wanneer mag ik weer douchen?

Wanneer mag ik weer naar de sauna na scleroseren?

Wanneer mag ik weer onder de zonnebank of in de zon?

Is de bruine huidverkleuring (hyperpigmentatie) blijvend?

Kan ik direct na de spataderbehandeling weer sporten?

Kan ik direct weer werken na scleroseren?

Wanneer mag ik weer mijn benen ontharen/laseren/harsen?

Wanneer is het uiteindelijke resultaat behaald?

Hoe vaak moet ik de behandeling herhalen?

Mag ik mijn benen laten scleroseren als ik zwanger ben?

Welke complicaties kunnen er optreden?

Wanneer mag ik weer zwemmen na een spataderbehandeling?

Hoe trek ik mijn kousen aan?

Wanneer mag ik mijn benen weer normaal belasten?

Wanneer mag het verband eraf na een spatader behandeling?