Wat is Rubberbandligatie?
Rubberbandligatie is een effectieve behandelingsoptie voor het verwijderen van uitgezakte zwellichamen. Door gebruik te maken van een rubberen bandje worden de overtollige aambeien afgebonden. Het overtollige slijmvlies sterft binnen zeven tot tien dagen af en wordt tijdens de stoelgang, samen met het rubberen bandje, uit het lichaam afgevoerd.
Voorbereiding en behandeling
Voordat u de behandeling ondergaat, is het belangrijk om de darmen te legen. Hiervoor dient u de avond ervoor en op de dag van de behandeling een microlax te gebruiken. Dit laxerende middel is verkrijgbaar bij de drogist en helpt bij het legen van de darmen. Tijdens de behandeling, die ongeveer 10 tot 15 minuten duurt, neemt u plaats op een speciale onderzoekstafel. Een klein buisje wordt in de anus ingebracht voor de uitvoering van de behandeling.
Mogelijke Complicaties
Het is belangrijk op te merken dat geen enkele ingreep of operatie zonder risico’s is. Ook bij de behandeling van aambeien kunnen complicaties optreden, zoals nabloedingen. Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, dient u dit voorafgaand aan de behandeling aan uw arts te melden, aangezien deze medicijnen het risico op nabloedingen verhogen. Soms kan er na de behandeling wat bloedverlies optreden wanneer het rubberen bandje de endeldarm verlaat. Neem contact op met onze kliniek als het bloedverlies een grote hoeveelheid is of niet stopt. In zeldzame gevallen kan het moeilijk zijn om te plassen na de behandeling. Neem contact op met onze kliniek als u niet meer kunt plassen.
Na de Behandeling
Bij een poliklinische behandeling is geen verdoving nodig, maar het is mogelijk dat u na rubberbandligatie een pijnlijk gevoel ervaart, dat twee tot drie dagen kan aanhouden. U kunt pijnstillers zoals paracetamol gebruiken om de pijn te verlichten. Ook een warm zitbad kan verlichting bieden. Na een poliklinische behandeling kunt u meestal binnen één of twee dagen uw normale activiteiten hervatten.
Houdt u er echter rekening mee dat na een behandeling onder narcose het herstel iets langer kan zijn. U krijgt een afspraak voor poliklinische nacontrole/behandeling, die na acht weken zal plaatsvinden. Om nieuwe klachten te voorkomen, is het belangrijk om de stoelgang zacht te houden. In de meeste gevallen krijgt u hiervoor medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om de eerder genoemde maatregelen en leefregels zo veel mogelijk in acht te nemen om herhaling van de klachten te voorkomen.