Eén van de prostaatklachten waarmee mannen in aanraking kunnen komen op latere leeftijd is prostatodynie. Prostatodynie wordt ook wel aangeduid als prostaatpijn.
Wat is prostatodynie?
Bij prostatodynie (prostaatpijn) is er geen sprake van een bacteriële infectie. De prostaat is wat opgezwollen en geïrriteerd. Alhoewel er geen sprake is van een ontsteking. U ervaart last van pijn tussen de scrotum en endeldarm. Deze pijn kan uitstralen naar de liezen of geslachtsorganen.
De klachten zijn niet constant, maar vertonen vaak een fluctuerend verloop. Dit houdt in dat er zich ook periodes zullen voordoen waarin u geen klachten ervaart. Prostatodynie komt vooral voor bij mannen tussen de 35 en 50. Mannen in deze leeftijdsgroep lopen een groter risico op deze aandoening. Echter kan de aandoening voorkomen bij alle leeftijden.
Oorzaak
Het kan door verschillende factoren worden veroorzaakt:
- alcoholgebruik
- kou
- langdurig zitten
- nervositeit
- scherp gekruid eten
- spanning/gespannenheid
- stress
Symptomen
- brandende, trekkende en zeurende pijn tussen het scrotum en endeldarm
- uitstralende pijn naar de liezen of geslachtsorganen
- in sommige gevallen zorgt het voor prostaatpijn net voor of na een zaadlozing
- sommige patiënten krijgen ook problemen met het plassen
- vaak ook lage rugpijn
Behandeling
Prostatodynie is medisch gezien geen ernstige aandoening. In enkele gevallen kunnen de klachten ook verminderen als u uw leven anders inricht. Echter is het vaak een lastig behandelbare aandoening en sterk recidiverend. Om deze reden worden patiënten doorverwezen naar een uroloog als klachten aanhouden.
Daarna wordt er urologisch onderzoek uitgevoerd. De uroloog zal eerst in kaart brengen of het gaat om een prostaatontsteking. Vervolgens wordt er onderzocht of de prostaat vergroot is. Als de uroloog de conclusie kan trekken dat dit niet het geval is, wordt gediagnosticeerd dat het om prostatodynie gaat.
Als laatst zal de arts onderzoeken in welke situaties uw klachten van prostatodynie aanhouden of toenemen. Zodra er meer verduidelijking is over de diagnose en deze is bevestigd kan voor een behandelingsmethode worden gekozen.
Vergoeding
Vrijwel al onze behandelingen vallen onder de verzekerde zorg. Houdt u daarbij wel rekening met uw eigen risico. Dit is de wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar). Dit eigen risico geldt voor alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland. Voor meer informatie bezoek de vergoeding pagina.