fbpx Skip to main content

Wat is peri-anale jeuk?

Peri betekent rondom. Dus peri-anale jeuk betekent jeukklachten rond de anus. Deze klachten zijn vaak erg hinderlijk.

Oorzaak

De oorzaak van peri-anale jeuk kan alleen in de huid rond de anus gelegen zijn, maar de jeuk kan ook veroorzaakt worden door problemen in het laatste gedeelte van de endeldarm. De belangrijkste oorzaak van de anale jeuk is irritatie of beschadiging van de huid. Voor het opsporen van een oorzaak kan naast inspectie van de anus ook een inwendig proctologisch onderzoek vereist zijn.

Symptomen

Bij peri-anale jeuk wordt (zoals ook bij het ”luiereczeem” irritatie van baby’s) de jeuk en irritatie van de huid vaak veroorzaakt door een vochtige omgeving. Daarnaast blijft dikwijls een geringe hoeveelheid ontlasting op de huid rond de anus achter met als gevolg beschadiging van de huid door de aanwezige bacteriën en enzymen. Dit ervaart u als jeuk en (nattend) eczeem. Tevens kunnen eigen aangeschafte zalven en crèmes zelfs toename van de klachten geven door een allergische reactie ter plaatse, ondanks het gevoel van verzachting van de huid (bron huidziekten.nl).

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de anale jeuk. Bij aambeien of eczeem kan de huisarts een zalf voorschrijven. Uw behandelend arts zal samen met u kijken wat voor u de beste behandeling is.

Is er een wachttijd?