fbpx Skip to main content

Wat is een peri-anale fistel?

Een peri-anale fistel, ook wel fistula ani genoemd, is een nieuw ontstaan gangetje dat zich vormt tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus. Dit gangetje ontstaat meestal na een ontsteking in een anaalklier. Dit resulteert vaak in een abces (een met pus gevulde holte). Wanneer dit abces naar buiten zakt, kan er een fistel ontstaan. Deze fistels genezen meestal niet vanzelf en kunnen leiden tot terugkerende klachten.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van een peri-anale fistel is een eerder peri-anaal abces, dat ontstaat door een ontsteking in een anaalklier. Het abces zakt naar buiten en veroorzaakt pijnklachten rondom de anus. Soms opent het abces zich spontaan, maar vaak is een chirurgische ingreep nodig om het abces te draineren. Bij chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa komen peri-anale fistels vaker voor.

Symptomen

Peri-anale fistels veroorzaken vaak specifieke klachten, die niet altijd constant aanwezig zijn en soms na weken of maanden weer terugkeren.

Mogelijke syptomen: 

  • pijn bij de anus
  • zwelling
  • ontsteking in de vorm van een puistje
  • vocht- of pus verlies uit een bultje bij de anus

Diagnose

De diagnose van een peri-anale fistel wordt meestal gesteld door middel van lichamelijk onderzoek en soms aanvullende beeldvorming, zoals een endo-echografie of MRI-scan. Deze onderzoeken helpen het verloop van de fistel en de relatie tot de sluitspieren in kaart te brengen, wat essentieel is voor het kiezen van de juiste behandeling.

Behandeling

Een peri-anale fiste geneest zelden vanzelf en vereist vaak een chirurgische ingreep. De keuze van de behandeling hangt af van het type fistel en de betrokkenheid van de sluitspieren.

Mogelijke behandelingen:

  • fistulotomie: openleggen van de fistel
  • seton plaatsen: indien er een steeds terugkerend abces is en de fistel te hoog loopt om door te kunnen nemen i.v.m. te grote kans op incontinentie
  • LIFT procedure: de fistelgang wordt afgebonden
  • verschuivingsplastiek: de opening van de fistel in de endeldarm wordt met een plastiek gesloten)
  • permacol paste: verdovende crème die kan helpen bij het verzachten

Na de behandeling is het belangrijk om de wond goed te verzorgen en eventuele complicaties, zoals een nieuwe ontsteking of fistelvorming, tijdig te herkennen.

Hoe lang duurt de behandeling?

Is er een wachttijd voor deze behandeling?

Hoe word ik verdoofd?

Hoe lang duurt het herstel van de wond?

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Wat zijn mogelijke complicaties?

Wat gebeurt er als ik het niet behandel?

Bij ons staat U als patiënt centraal

Kwaliteit & veiligheid

Korte wachttijden

Vergoed door alle verzekeraars

Persoonlijke benadering

Onze specialisten