fbpx Skip to main content

Wat is de ziekte van Dupuytren?

Ziekte van Dupuytren is een verdikking van het bindweefsel in de hand waardoor er onderhuidse knobbels en strengen kunnen ontstaan. Het is niet kwaadaardig. Wel kunnen strengen een blijvende kromstand van de vingers veroorzaken, soms geeft het ook pijnklachten en is het strekken van de vingers niet meer volledig mogelijk is. Het gaat in de meeste gevallen om de ringvinger en de pink. Deze verdikking kan behandeld worden via een partiele facieëctomie.

Omdat het hier een ziekte betreft betekent dit dat een operatieve ingreep wordt gedaan om verlichting te brengen en de functie van de hand te verbeteren. Desalniettemin geeft de ingreep geen garantie voor een blijvend effect op de lange termijn. U bent dus niet “genezen” na de operatie en er bestaat een kans dat de klachten met de tijd terug kunnen komen.

Oorzaken

Deze aandoening heeft een duidelijk genetische oorsprong: 25% van de patiënten meldt een familielid met soortgelijke klachten. De ziekte van Dupuytren komt vooral voor bij Noordwest-Europese volkeren, terwijl het vrijwel niet voorkomt bij Afrikaanse volkeren. Het wordt ook wel de Vikingziekte genoemd, omdat de geografische verspreiding van de ziekte over Europa en Groot-Brittannië overeenkomt met de Vikingtrektochten.

Symptomen

De aandoening begint vaak met een knobbeltje in de hand en er ontwikkelt zich vaak geleidelijk een onderhuidse streng die het strekken van de vinger(s) beperkt. Soms duurt het enkele maanden dat een streng zich ontwikkelt maar soms kan het ook jarenlang duren voor de ziekte verergert.

Operatie

Bij een partiele facieëctomie worden de bindweefselstrengen, die de dwangstand van uw vingers veroorzaken, verwijderd. Er is ook een mogelijkheid de operatie uit te voeren met een naald (percutane naaldfasciotomie), waarbij de bindweefselstreng door deze naald wordt gekliefd. Eventueel wordt de klieving opgevuld met vet (lipofilling). Dit verkleint de kans dat op nieuwe strengvorming.

Hoe lang duurt de behandeling?

Is er wachttijd voor deze behandeling?

Hoe word ik verdoofd?

Hoe lang duurt het herstel van de wond?

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Wat zijn mogelijke complicaties?

Wat gebeurt er als ik het niet behandel?

Hoelang duurt het voordat ik mijn hand weer goed kan gebruiken?