Skip to main content

Wat is de ziekte van Dupuytren?

Ziekte van Dupuytren is een verdikking van het bindweefsel in de hand waardoor er onderhuidse knobbels en strengen kunnen ontstaan. Het is niet kwaadaardig. Wel kunnen strengen een blijvende kromstand van de vingers veroorzaken, soms geeft het ook pijnklachten en is het strekken van de vingers niet meer volledig mogelijk is. Het gaat in de meeste gevallen om de ringvinger en de pink.

Omdat het hier een ziekte betreft betekent dit dat een operatieve ingreep wordt gedaan om verlichting te brengen en de functie van de hand te verbeteren. Desalniettemin geeft de ingreep geen garantie voor een blijvend effect op de lange termijn. U bent dus niet “genezen” na de operatie en er bestaat een kans dat de klachten met de tijd terug kunnen komen.

Oorzaken

Deze aandoening heeft een duidelijk genetische oorsprong: 25% van de patiënten meldt een familielid met soortgelijke klachten. De ziekte van Dupuytren komt vooral voor bij Noordwest-Europese volkeren, terwijl het vrijwel niet voorkomt bij Afrikaanse volkeren. Het wordt ook wel de Vikingziekte genoemd, omdat de geografische verspreiding van de ziekte over Europa en Groot-Brittannië overeenkomt met de Vikingtrektochten.

Symptomen

De aandoening begint vaak met een knobbeltje in de hand en er ontwikkelt zich vaak geleidelijk een onderhuidse streng die het strekken van de vinger(s) beperkt. Soms duurt het enkele maanden dat een streng zich ontwikkelt maar soms kan het ook jarenlang duren voor de ziekte verergert.

Operatie

Bij de ingreep worden de bindweefselstrengen, die de dwangstand van uw vingers veroorzaken, verwijderd. Er is ook een mogelijkheid de operatie uit te voeren met een naald (percutane naaldfasciotomie), waarbij de bindweefselstreng door deze naald wordt gekliefd. Eventueel wordt de klieving opgevuld met vet (lipofilling). Dit verkleint de kans dat op nieuwe strengvorming.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling duurt ongeveer 15 tot 45 minuten.

Is er wachttijd voor deze behandeling?

Nee, u kunt gelijk bij ons terecht.

Hoe word ik verdoofd?

U krijgt een lokale verdoving.

Hoe lang duurt het herstel van de wond?

De wond herstelt zich binnen 2 tot 5 dagen.

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Het kan zijn dat u na de operatie handtherapie nodig heeft, zodat u leert uw hand weer goed te gebruiken. Daarnaast kunt u na de operatie niet zelf autorijden. Het is dan ook belangrijk dat u vervoer regelt.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Elke operatie heeft risico’s. Deze behandeling heeft weinig complicaties. Het gevoel rondom het geopereerde gebied kan veranderen. Daarnaast is er een kleine kans op een infectie of nabloeding.

Wat gebeurt er als ik het niet behandel?

De aandoening is goedaardig en kan vanzelf overgaan. Echter, wij adviseren u iets aan de klachten te doen indien u wordt beperkt in uw dagelijkse bezigheden.

Hoelang duurt het voordat ik mijn hand weer goed kan gebruiken?

Na een week mag het verband van uw vingers af. U kunt dan zoveel mogelijk uw hand proberen te gebruiken. Het duurt ongeveer 3 – 6 weken voordat u uw hand weer goed kunt gebruiken.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.