Skip to main content

Wat is Morton’ s neuroom

Morton’s neuroom is een beknelde zenuw tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Zenuw zit tussen de derde en vierde teen. De klachten die ontstaan zijn meestal in de vorm van pijn of een brandend en stekend gevoel.

Oorzaken

Het is niet precies bekend hoe de zenuw bekneld en/of verdikt raakt maar mogelijk houdt het ook verband met te krappe schoenen.

Behandeling

Zoals bij de meeste aandoeningen wordt er eerst gekeken conservatieve behandeling (niet operatief). Dit kan als het neuroom niet al te groot is. Er kan dan gekozen voor therapeutische schoenzooltjes zodat er geen druk meer komt te staan op de zenuw. Als het neuroom echter te groot is dan moet het operatief verwijderd worden.

Operatie

De arts kan er voor kiezen om een echo te laten maken om te kunnen beoordelen hoe groot het neuroom is voor dat hij besluit tot opereren. De operatie zelf gebeurt doormiddel van een incisie (snee) aan de boven- of ondervoet op de hoogt waar het neuroom zich bevindt. Zo kan de orthopedisch chirurg de bandjes die de kopjes van de middenvoetsbeentjes met elkaar verbinden doorsnijden zodat er meer ruimte ontstaat voor de beknelde zenuw. Vervolgens wordt het Morton’ s neuroom verwijderd met een klein stukje van het gezonde zenuwweefsel zodat het neuroom zich niet snel opnieuw kan vormen.

Belangrijk na de operatie

  1. U moet 2 dagen volledige rust houden en de voet hoog leggen
  2. U krijgt een drukverband voor 7 dagen
  3. U krijgt een achterloopschoen die u aan mag 2 dagen na de operatie
  4. U kunt 3 weken na de operatie weer een platte, wijde schoen gaan dragen.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.