Skip to main content

Wat is een meniscus?

De meniscus is een laagje kraakbeen dat werkt als schokdemper tussen het bovenbeen en scheenbeen. De meniscus vergroot het draagvlak van het kniegewricht en maakt soepele bewegingen in het kniegewricht mogelijk. Daarnaast zorgt de meniscus, samen met de kruisbanden, voor stabiliteit in de knie. Tijdens een verkeerde beweging of overbelasting van de knie kan er letsel ontstaan van de meniscus. Er kan een scheur ontstaan aan zowel de binnenkant (mediale meniscus) als buitenkant (laterale meniscus) van het kniegewricht. Letsel aan de meniscus kan zorgen voor een pijnlijk, opgezwollen knie en een verminderde bewegelijkheid van de knie.

Oorzaken

Het ontstaan van meniscusletsel kan een plotseling of geleidelijk verloop hebben. Het letsel kan spontaan ontstaan tijdens een geforceerde beweging, ongeval of blessure. Er is hierbij vaak sprake van een verdraaiing van de knie in gebogen stand. Dit letsel komt vaak voor tijdens voetballen. Men spreekt dan ook wel van een ‘voetbalknie’. Naar mate mensen ouder worden of langdurig de meniscus belasten, neemt de kwaliteit van de meniscus af. Het kraakbeen wordt stugger en minder soepel. Er kunnen kleine scheurtjes ontstaan die uiteindelijk kunnen leiden tot een grote scheur. Op deze manier kan het letsel langzaamaan ontstaan. Dit wordt ook wel degeneratieve meniscusletsel genoemd.

Behandeling

Letsel van de meniscus wordt meestal zonder operatie behandeld, ook wel conservatieve behandeling genoemd. Deze behandeling bestaat uit:

  • Rust: vermindering van zwelling en voorkomen van overbelasting van de knie
  • Fysiotherapie: geleidelijk aan meer bewegen en sterker maken van de knie
  • Pijnstillers: minder pijnlijk maken van de knie

Als u samen met de orthopedisch chirurg besluit dat een operatie de beste behandeling is, wordt er een kijkoperatie uitgevoerd. Hierbij wordt de beschadigde meniscus beoordeeld en wordt indien mogelijk de beschadigde meniscus gehecht. Als dit niet mogelijk is, wordt bepaald of het nodig is het deel van de meniscus met letsel te verwijderen.

Operatie

De hersteloperatie van de meniscus vindt plaats middels een kijkoperatie. Hiervoor maakt de orthopeed twee of drie sneetjes van 1-1,5 cm in uw knie. Middels deze sneetjes worden een kijkbuis (artroscoop) en verschillende instrumenten ingebracht om zo de meniscus te behandelen. Na afloop van de operatie worden de sneetjes afgedekt met pleisters en drukverband aangelegd. Het doel van de kijkoperatie is om het letsel te herstellen en zoveel mogelijk van de meniscus te behouden. Op deze manier wordt slijtage van de knie voorkomen.

Belangrijk

Het is belangrijk u te realiseren dat na de operatie een revalidatieproces wordt gestart. De vorm van revalidatie wordt bepaald door de uitkomst van de operatie. Dit wordt in overleg met de orthopeed en fysiotherapeut bepaald.

  • Bij een meniscusoperatie waarbij de meniscus is gehecht: moet het drukverband 2 dagen gedragen worden. Daarnaast mag u 2 weken uw knie voor 50% belasten met krukken en 6 weken geen kniebuigingen maken groter dan 90 graden. Tot slot mag u voor 3 maanden geen diepe squats maken.
  • Bij een meniscusoperatie waarbij een deel van de meniscus is verwijderd:
    geldt dat het drukverband 2 dagen gedragen dient te worden. U moet voor 1 week krukken dragen en mag geleidelijk aan de belasting van de knie opbouwen.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.