fbpx Skip to main content

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. Als uw organen die in de buikholte zitten uitpuilen in uw liesstreek is er dus sprake van een liesbreuk. De breuk ziet eruit als een zwelling. Aangezien een liesbreuk plaats kan vinden bij belangrijke organen, is het van belang dat u zo spoedig mogelijk een liesbreukoperatie in laat plannen.

Onderzoek en diagnose

De arts kan de diagnose gemakkelijk stellen aan de hand van lichamelijk onderzoek, de breuk is vaak eenvoudig te zien als u staat. Aanvullend onderzoek wordt bij een liesbreuk zelden geïndiceerd.

Oorzaken

Het ontstaat door een zwakke plek of een opening in de buikwand. Dit kan aangeboren zijn of komen doordat de buikwand is uitgerekt. Het uitrekken kan gebeuren als de patiënt ouder wordt.

Symptomen en klachten

Mogelijke symptomen zijn dat bij verhoging van de druk in de buik, zoals bij staan, hoesten, niezen of persen, er meer buikinhoud in de uitstulping komt. Hierdoor wordt de zwelling groter. De meeste voorkomende klachten die patiënten met een liesbreuk ervaren zijn vaak:

  • een zeurend of branderig gevoel
  • pijn in de liesstreek
  • misselijkheid en overgeven (bij beklemde breuk)

Liesbreukoperatie

Er zijn 2 manieren om een liesbreuk te herstellen: de kijkoperatie (laparoscopie) en de klassieke (open) operatie.

Kijkoperatie (laparoscopie)

Een liesbreukoperatie kan vaak uitgevoerd worden door middel van een kijkoperatie. Het grote voordeel van een kijkoperatie is dat u minder pijn heeft na de behandeling en dat u sneller weer op de been bent. Bijkomend voordeel is dat u hier slechts heel kleine littekens aan overhoudt.

Bij een kijkoperatie maakt de arts 3 kleine sneetjes van ongeveer een centimeter in de buikwand. Hij brengt via 3 smalle buisjes een camera en instrumenten in de ruimte van de liesbreuk. De camera is verbonden met een monitor. Op een scherm kan de arts zijn handelingen volgen en het uitstulpende buikvlies terug in de buikholte duwen. Daarna brengt hij over de zwakke plek een matje van kunststof aan.

Klassieke (open) operatie

Bij een klassieke operatie maakt de arts een sneetje in de buurt van de breuk. Hij duwt het uitstulpende buikvlies terug in de buikholte. Zo nodig herstelt de arts de opening of zwakke plek in de buikwand. Hij brengt over de zwakke plek een matje van kunststof aan. Dit stukje kunststof is veilig en wordt in het algemeen goed door het lichaam geaccepteerd.

Vergoeding

Als u een verwijzing van de huisarts heeft wordt een liesbreukoperatie vanuit uw basisverzekering vergoed. Houdt u daarbij wel rekening met uw eigen risico. Dit is de wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar). Dit eigen risico geldt voor alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland. Voor meer informatie bezoek de vergoeding pagina.

Wat gebeurt er als de aandoening onbehandeld blijft?

Hoe bereid ik me voor op de operatie?

Hoe word ik verdoofd? Moet ik onder narcose?

Kan de operatie doorgaan als ik verkouden ben?

Wanneer kan de operatie toch niet doorgaan?

Moet ik mijn medicatie stoppen/ kan ik doorgaan met slikken van mijn medicatie?

Moet ik nuchter komen?

Moet ik nuchter komen?

Waar moet ik rekening mee houden na de ingreep?

Welke complicaties kunnen er voorkomen?

Bij welke symptomen moet ik contact opnemen met de arts?

Wanneer weer sporten na de behandeling?

Hoe lang heb ik last van pijn na een behandeling?

Hoe lang duurt het herstel?

Bent u net geopereerd?
Voor de verzorging van littekens kunt u nu ook bij ons terecht.

Bekijk de webshop!

Bij ons staat U als patiënt centraal

Kwaliteit & veiligheid

Korte wachttijden

Vergoed door alle verzekeraars

Persoonlijke benadering

Onze specialisten