fbpx Skip to main content

Een ontsteking van de nagelriem, ook bekend als paronychia, is een pijnlijke aandoening die optreedt wanneer de huid rondom de nagel ontstoken raakt. Deze ontsteking kan behoorlijk pijnlijk zijn en kan leiden tot zwelling en roodheid van de huid rondom de nagel. Het kan ook gepaard gaan met pijn bij aanraking van de gezwollen huid.

Mogelijke oorzaken

Deze aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën of schimmels die de huid binnendringen door een kleine wond of beschadiging rondom de nagel. Meestal is er sprake van zwelling van de huid rondom de nagel en pijn bij aanraking van de zwelling. In de meeste gevallen verdwijnt de ontsteking vanzelf of kan deze verholpen worden met antibiotica.

  • Trauma: Kleine verwondingen aan de nagelriem, zoals het bijten van nagels of het te ruw terugschuiven van de nagelriem, kunnen ontstekingen veroorzaken.
  • Bacteriële infectie: Bacteriën kunnen de huid rondom de nagel binnendringen, vooral als er kleine wondjes zijn, wat kan leiden tot een ontsteking.
  • Schimmel infectie: In sommige gevallen kan een schimmelinfectie de oorzaak zijn van nagelriemontsteking.
  • Chemische irritatie: Contact met irriterende chemicaliën, zoals nagellakremover, kan de huid rondom de nagel beschadigen en ontstekingen veroorzaken.

Het behandelen van de nagelriemontsteking

Indien de ontsteking niet vanzelf verdwijnt, kan er ook een poliklinische behandeling verricht worden onder lokale verdoving door middel van een sneetje in de ontstoken huid om alle pus te verwijderen en de wond schoon te spoelen. Hierna moet u zelf iedere dag spoelen met lauw water en een schoon verbandje aanbrengen.

  • Warmwaterbadjes: Week uw handen in warm water met een beetje zout om de ontsteking te verminderen en pus te verwijderen. Doe dit meerdere keren per dag.
  • Antibiotica: In gevallen van bacteriële infectie kan een arts u antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden.
  • Zalf met corticosteroïden: Deze zalven kunnen u helpen bij ontstekingen en jeuk.
  • Chirurgische drainage: In ernstige gevallen kan een arts de pus afvoeren om de druk te verlichten en de genezing te bevorderen.

Leave a Reply