Skip to main content

Wat is de ziekte van Morbus Quervain?

Ziekte van Morbus Quervain is een Peesschede ontsteking. Meestal is het verloop van de ziekte ongeveer 4 tot 8 weken voordat de duim- en polsfunctie weer helemaal hersteld is.

Oorzaken

De ontsteking veroorzaakt irritatie van de strekpezen van de duim in het zogeheten eerste extensor compartiment. Irritatie ontstaat door een overbelasting bij vaak herhaalde bewegingen. Hierdoor kunnen de pezen niet goed door de tunnel glijden wat zorgt voor pijn aan de duimzijde van de pols.

Symptomen

  • pijn aan de duimzijde van de pols
  • De peeskoker zelf kan verdikt raken
  • Soms is er zwelling te zien

Behandeling

In eerst instantie zal conservatief worden behandeld, wat inhoud rust door middel van een spalk en

zo min mogelijk activiteit (die voor overbelasting zorgt) is in veel gevallen afdoende.

Aanvullend kan gekozen worden voor tijdelijke anti-inflammatoire medicatie (NSAID’s) of een corticosteroïd injectie in de peesschede ter ondersteuning van de behandeling.

Operatie

Indien bovenstaande geen baat heeft kan, in het uiterste geval, gekozen worden voor het verrichten van een kleine operatie. Hierbij wordt de peesschede geopend wordt om zodoende de aangedane pezen meer bewegingsruimte te geven.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.