Skip to main content

Wat is een kijkoperatie?

Een kijkoperatie ook wel bekend als een arthroscopie wordt gedaan door een orthopedisch chirurg. De operatie kan zowel worden gedaan bij de knie als bij de enkel of elleboog. De operatie wordt niet alleen gedaan om te zien wat er aan de hand is, maar dient bij voorkeur ook om het probleem direct op te lossen. Er worden verschillende sneetjes gemaakt van ongeveer een centimeter, door het eerste sneetje wordt een scoop ingebracht met een camera, door het tweede sneetje wordt het vocht afgevoerd en door het derde sneetje worden de instrumenten ingebracht voor het uitvoeren van de operatie. De videocamera is verbonden met een scherm in de operatiekamer zodat de operateur precies kan zien wat hij doet.

De operatie is “minimaal invasief” wat wil zeggen: zo min mogelijk snijden. Er worden een aantal  kleinere sneetjes gemaakt, welke minder ingrijpend zijn dan bij een ‘klassieke’ ingreep. Zachte weefsels zoals spieren en pezen worden hierdoor veel minder of helemaal niet beschadigd waardoor u veel sneller kunt herstellen.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor u geopereerd moet worden aan uw knie.

zoals bijvoorbeeld:

  • een ontsteking (Artritis)
  • losse elementen in het gewricht zoals botstukjes
  • scheur in de meniscus (voor hechten of verwijderen of beiden)
  • kraakbeenschade na letsel
  • gescheurde voorste kruisband

Operatie

De knie is een complex scharniergewricht dat bestaat uit het scheen- en dijbeen, de meniscus, en de kruisbanden. Om een beeld te krijgen waar het probleem ligt kijkt de orthopeed met behulp van een scoop wat de oorzaak van de klacht is en/of hoe erg de schade is. Een scoop is een dun buisje met een camera er aan. Via de scoop kan hij vaststellen of er beschadigingen zijn aan de meniscus, het kraakbeen of de kruisbanden. Het komt ook voor dat er een los stukje bot of kraakbeen wordt aangetroffen dat kan dan verwijderd worden. Bij een ontsteking wordt er een nettoyage gedaan (een spoeling met zoutwater) en wordt er een kweek afgenomen. De operatie duurt meestal tussen de 30 en 45 minuten.

Belangrijk

Ondanks dat deze operatie in dagbehandeling wordt gedaan moet u het herstel niet onderschatten.

Het herstel na deze operatie duurt minimaal 3 tot wel 6 maanden. De eerste 6 tot 8 weken mag u de knie niet belasten en loopt u met krukken. Dit is om het genezingsproces niet te verstoren. Voordat u weer volledig kan belasten bent u gemiddeld 4 tot 6 maanden verder. U gaat na de operatie samen met de fysiotherapeut weer geleidelijk aan mobiliseren. U krijgt voor en na de operatie uitgebreide informatie over uw herstel.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.