Wat is een kijkoperatie?
Een kijkoperatie ook wel bekend als een arthroscopie wordt gedaan door een orthopedisch chirurg. De operatie kan zowel worden gedaan bij de knie als bij de enkel of elleboog. De operatie wordt niet alleen gedaan om te zien wat er aan de hand is, maar dient bij voorkeur ook om het probleem direct op te lossen.
Er worden verschillende sneetjes gemaakt van ongeveer een centimeter, door het eerste sneetje wordt een scoop ingebracht met een camera, door het tweede sneetje wordt het vocht afgevoerd en door het derde sneetje worden de instrumenten ingebracht voor het uitvoeren van de operatie. De videocamera is verbonden met een scherm in de operatiekamer zodat de operateur precies kan zien wat hij doet.
De operatie is “minimaal invasief” wat wil zeggen: zo min mogelijk snijden. Er worden een aantal kleinere sneetjes gemaakt, welke minder ingrijpend zijn dan bij een ‘klassieke’ ingreep. Zachte weefsels zoals spieren en pezen worden hierdoor veel minder of helemaal niet beschadigd waardoor u veel sneller kunt herstellen.
Verschillende oorzaken
De enkel kan beschadigd raken door een ziekte of blessure. Veelvoorkomende enkelblessures die met een kijkoperatie kunnen worden behandeld zijn:
Botuitsteeksels (Osteofyten)
Botuitsteeksels kunnen ontstaan op de botten van het enkelgewricht door bijvoorbeeld veelvuldig verzwikken of een langdurige, hoge (sport) belasting. Dit kan pijn veroorzaken, met name bij het buigen van de enkel en wanneer de voet naar de neus wordt gestrekt. Het kan ook de beweging beperken doordat de botuitsteeksels andere weefsels beknellen.
Een botbreuk
Een botbreuk of losse stukjes bot in de enkel (letsel na een ongeval).
Kraakbeenbeschadiging
Kraakbeenbeschadiging kan ontstaan door slijtage of (sport)letsel. De enkel kan daarbij pijnlijk of instabiel aanvoelen, is opgezet of kan zelfs ‘op slot’ raken of hoorbaar kraken. Het kraakbeen kan zich heel moeilijk herstellen, omdat er geen bloedvaten of zenuwen in zitten. Kraakbeenschade is daardoor van voelbaar als het weefsel er omheen geïrriteerd raakt. Er kan een klein stukje kraakbeen kapot zijn of het kraakbeen kan over het hele oppervlak meer of minder beschadigd zijn.
Scheurtjes of afwijkingen
Scheurtjes of afwijkingen in de enkelbanden of achillespees, (bijvoorbeeld door een sportblessure).
Een ontsteking in het enkelgewricht
Een ontsteking in het enkelgewricht of een ontsteking van een van de pezen rond de enkel (tendinitis), bijvoorbeeld bij (te) intensief sporten. Een combinatie van bovenstaande problemen.
Voorbereiding op de operatie
De operatie duurt ongeveer 30 minuten tot 1 uur. In de meeste gevallen gebeurt de operatie onder algehele narcose of met een ruggenprik. Het is belangrijk dat u nuchter bent (ook als u een ruggenprik krijgt) en u houdt aan het nuchterbeleid. De operatie is in dagbehandeling wat betekent dat u dezelfde dag weer naar huis gaat.
Herstel
Het herstel van de operatie kan duurt ongeveer 6 tot 8 weken. Het kan zijn dat u 6 weken met krukken moet lopen. Bij het vastzetten (fixeren) van de enkel mag de enkel vaak helemaal niet belast worden en kan een rolstoel worden geadviseerd.
Belangrijk
Het is belangrijk dat u:
- nuchter bent voor de operatie
- iemand heeft om u op te halen na de operatie
- geen voertuig mag besturen na de operatie
- krukken meeneemt de dag van de operatie