Skip to main content

Een kijkoperatie (arthroscopie) is een operatie waarbij het doel is om de klacht meteen te behandelen. Zo kunnen onregelmatigheden in het gewricht opgespoord worden verwijderd. Hierdoor zal de slijtage niet verminderen, maar de klachten zullen verminderen en de elleboog kan  weer beter bewegen. Ook worden alle losse fragmenten (gewrichtsmuis) verwijderd en kan er een nettoyage worden gedaan indien nodig.

Oorzaken

Wanneer wordt er een kijkoperatie (arthroscopie) gedaan?

Er zijn verschillende afwijkingen aan uw elleboog waarbij een kijkoperatie (arthroscopie) nodig kan zijn:

  • Gewrichtsslijtage (artrose) met als gevolg functiebeperking, stijfheid en pijn*
  • Gewrichtsmuizen zijn losse afgeronde stukjes kraakbeen die slot- of blokkadeklachten kunnen veroorzaken.
  • Kraakbeenbeschadiging, er kunnen losse stukjes worden verwijderd en een nettoyage worden verricht. De elleboog wordt dan ‘schoongemaakt’.
  • Slijmvlieszwelling

*Functiebeperking ten gevolge van een afwijking in het gewricht. De elleboog is dan stijf. Door een kijkoperatie kan de beweeglijkheid van de elleboog verbeterd worden.

De operatie

We kijken met een buis (scoop) in de elleboog. Via de minicamera verschijnt het beeld van het ellebooggewricht op een monitor in de operatiekamer. Via kleine openingen van ongeveer 1 cm brengen we de scoop in en de benodigde instrumenten om de aandoening te behandelen. De elleboog wordt vanuit verschillende richtingen bekeken, vandaar dat er meerdere openingen worden gemaakt.

De operatie zal gemiddeld 1-1.5uur duren en vindt altijd plaats onder volledige narcose. Soms krijgt u voor de operatie een regionale blokkade van de anesthesist om de pijn zo min mogelijk te voelen tijdens en na de operatie.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.