fbpx Skip to main content
search

Heeft u last van aambeien? U bent niet de enige! Aambeien zijn een veelvoorkomend, maar weinig besproken probleem dat talloze mensen treft. Alhoewel ze vrij onschuldig zijn en in veel gevallen ook vanzelf over gaan, kunnen ze voor veel ongemak en pijn zorg.

In dit blog wordt behandeld:

  • wat aambeien zijn
  • de symptomen van aambeien
  • en handige tips om het te voorkomen

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn in essentie kleine bultjes die zich rond de anus vormen. Ze zijn het resultaat van gezwollen bloedvaten en kunnen zich zowel binnen als buiten het rectum bevinden. U zou het kunnen vergelijken met spataderen, maar dan in plaats van op de benen bevindt het zich bij de anus. Inwendige aambeien bevinden zich meestal net voor de anus en kunnen worden gevoeld maar niet gezien. Uitwendige aambeien daarentegen zijn zichtbaar en gaan vaak gepaard met druk, jeuk en pijn tijdens de ontlasting.

Hoe zien aambeien eruit?

Het uiterlijk van aambeien varieert afhankelijk van hun locatie.

Uitwendige aambeien
      • In sommige gevallen ontwikkelen aambeien zich aan de buitenkant van de anus. Uitwendige aambeien zijn duidelijk zichtbaar en lijken op een bobbelige uitstulping van aderen, vergelijkbaar met hersenen of darmen. Ze gaan gepaard met druk, jeuk en pijn, zowel tijdens als buiten de ontlasting.
Inwendige aambeien
      • Inwendige aambeien bevinden zich nog binnen in de endeldarm, net boven de sluitspier. Zij worden over het algemeen als niet pijnlijk ervaren. Integendeel tot uitwendige aambeien zijn inwendige aambeien niet zichtbaar, maar ze kunnen wel bloedingen veroorzaken tijdens of na de ontlasting. Dit is de meest voorkomende soort van aambeien.

Wat zijn de oorzaken van aambeien?

De belangrijkste oorzaken van aambeien zijn hoge druk rond de anus. Bij persen of zitten van een langere periode wordt de bloedstroom in het gebied verstoord. De druk die dan wordt ervaren rondom de anus gaat omhoog, dit kan in gevolg weer leiden tot zwellingen van de aders. Hieronder geven we u meerdere factoren weer die van invloed zijn:

  • persen en ophouden van ontlasting
  • lang zitten op het toilet
  • lang stil zitten
  • chronisch hoesten of langdurig hoesten
  • zwangerschap en bevalling
  • overgewicht
  • stress

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van aambeien kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Veelvoorkomende symptomen zijn onder meer:

Bloedingen
      • Een van de meest voorkomende symptomen van aambeien is bloeding tijdens of na het poepen. Dit komt door het scheuren van het slijmvlies rond de aambei.
Jeuk en pijn 
      • Aambeien kunnen ook pijn en ongemak veroorzaken, vooral tijdens het poepen. Dit kan worden veroorzaakt door ontsteking en irritatie van de aambei.
Zwelling en irritatie
      • Aambeien kunnen ook leiden tot zwelling, jeuk en irritatie rond het rectum. Dit kan een gevoel van ongemak en een branderig gevoel veroorzaken.
Bloedstolsels
      • In sommige gevallen kan een bloedstolsel zich vormen in de aambei, wat kan leiden tot ernstige pijn en zwelling.
Uitpuilen van de aambei
      • Bij ernstige aambeien kan de aambei uit het rectum uitpuilen en zichtbaar zijn aan de buitenkant van het lichaam.

Andere aandoeningen

Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals anale fissuren en ontstekingen. Als je last hebt van deze symptomen, is het belangrijk om contact op te nemen met een specialist op dit gebied voor een diagnose en behandeling. Als u veel last ervaart en u niet meer raad weet wat te doen, is het aan te raden om contact op te nemen met uw huisarts voor verder onderzoek naar wat wellicht de oorzaak is.

Onze 5 tips om aambeien te voorkomen of aan te pakken!

In de meeste gevallen verdwijnen aambeien vanzelf, maar er zijn stappen die u kunt ondernemen om pijn en ongemak te verminderen en aambeien te voorkomen:

  • Blijf actief: zorg voor voldoende beweging, al is het maar een wandeling van een halfuur per dag.
  • Hydratatie: Het drinken van een voldoende hoeveelheid water is essentieel. Drink minimaal 1,5 tot 2 liter op een dag.
  • Zorg voor een goede stoelgang: Voorkom harde ontlasting door voldoende te drinken en vezelrijk voedsel te eten. Probeer niet te lang te persen en ga direct naar het toilet als u de aandrang voelt. Probeer het ophouden van uw ontlasting te vermijden.
  • Gebruik zacht wc-papier: Vermijd ruw wc-papier, omdat dit aambeien kan beschadigen. Gebruik eerder zacht, vochtig toiletpapier zonder parfum.
  • Aambeienzalf, gel of spray: Breng zalf aan voor verlichting. Er zijn verzachtende en verdovende opties beschikbaar. Sommige bevatten hydraterende en jeukstillende stoffen, terwijl andere verdovende stoffen zoals lidocaïne bevatten.

Heeft u last van aambeien?

Als u last heeft van aambeien en overweegt om een behandeling te ondergaan, is het belangrijk om een afspraak te maken met een specialist op dit gebied. Zij kunnen u adviseren over de beste behandeling voor uw specifieke situatie. Wees niet bang om onze pagina te bezoeken als u meer informatie wil over de verschillende behandelingen om aambeien te verwijderen.

Bij Bento Surgical zijn we gespecialiseerd in de behandeling van aambeien en andere anale aandoeningen. Onze ervaren specialisten staan klaar om u te adviseren en te helpen bij het vinden van de beste behandelingsoptie voor uw specifieke situatie. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Leave a Reply

Close Menu