Skip to main content

Wat is een hamerteen of klauwteen?

Een klauwteen en hamerteen zijn veel voorkomende voetproblemen. Het zijn vergroeide tenen waarbij het om de tweede of derde teen gaat die krom staat en er een pijnlijke knobbel is aan de bovenzijde van de teen. De klauwteen is eigenlijk een bijzondere vorm van hamerteen, waarbij de afwijking wat uitgebreider en hardnekkiger is. Klauwtenen staan vaak (gedeeltelijk of helemaal) uit de kom ten opzichte van het middenvoetsbeentje (subluxatie of luxatie) en staat het uiterste kootje van de teen rechtop. Bij een hamerteen staat het uiterste kootje van de teen nog plat.

De bovenste voet is een voorbeeld van een hamerteen, de onderste voet is een voorbeeld van een klauwteen.

Oorzaak

Hamerteen kan ook ontstaan naast hallux valgus of bij het dragen van te krappe schoenen.

Het komt voor bij holle en platte voeten. Klauwtenen zie je vaak bij mensen met holle voeten.

Behandeling

Bij hamertenen wordt meestal eerst gekeken naar conservatieve behandeling zoals aangepaste schoenen of steunzolen. Soms ook ringpleisters. Bij klauwtenen zal meestal worden gekozen voor een operatieve behandeling.

Operatie

Het kan voorkomen dat de hamerteen nog niet verstijfd is en er een operatie gedaan kan worden waarbij de peesjes worden gespleten en omgelegd naar de strekpees. Waardoor de buigpezen slapper worden waardoor de teen niet meer kromtrekt.

Bij de klauwteen gaat de procedure hetzelfde al bij de verstijfde versie van hamerteen alleen wordt daar aanvullend ook de strekpees verlengd en wordt het kapsel rond het kopje van het middenvoetsbeentje vrijgemaakt. De operaties worden in dagbehandeling uitgevoerd wat betekent dat u dezelfde dag naar huis kunt.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.