Skip to main content

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus betekent scheefstand van de grote teen. Deze scheefstand komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Als gevolg van de scheefstand steekt het kopje van middenvoetsbeentje uit met als gevolg een pijnlijke opgezette bult. Naar mate de bult groeit gaat deze steeds meer pijnklachten veroorzaken wat uiteindelijk vaak resulteert in pijn bij het lopen. Waardoor een ingreep noodzakelijk wordt.

Oorzaak

In de meeste gevallen ontstaat de afwijking door het dragen van hoge hakken of te strakke en/of te kleine schoenen.

Behandeling

In de eerste instantie wordt gekeken naar schoenadvies en/of steunzolen in combinatie met consult door de podoloog (voettherapeut). Indien dit de klachten niet kan verhelpen of aanzienlijk verbeteren dan is een operatie noodzakelijk om de klachten te verhelpen.

Operatie

Bij de hallux valgusoperatie wordt uw eerste middenvoetsbeentje dichter tegen het tweede middenvoetsbeentje geplaatst om de pezen van de grote teen op de juiste plaats terug te plaatsen.  de orthopedisch chirurg maakt een snede aan de zijkant van de voet waarna de botten en pezen worden gecorrigeerd.

Er zijn verschillende methodes om de botten en pezen van de voet te corrigeren. Dit hangt af van verschillende factoren zoals uw leeftijd, uw werk en/of uw dagelijks leven, en met name de ernst van de hallux valgus bepaald welke operatie methode wordt gekozen.

Er zijn verschillende operaties (technieken) mogelijk:

  • Chevron
  • osteotomie
  • artrodese

Chevron osteotomie

Deze operatie is geschikt voor een milde tot matige scheefstand correctie. Onder het kopje van het middenvoetsbeentje wordt het bot doorgezaagd in een V-vorm. Als volgt wordt het kopje richting de tweede teen opgeschoven en door middel van kleine schroefje vastgezet. Dit heeft als resultaat dat de voorvoet smaller wordt. Het schroefje hoeft niet te worden verwijderd. Tot slot wordt het overtollig bot verwijderd.

De scarf osteotomie

Afhankelijk van de ernst van de aandoening wordt een osteotomie uitgevoerd. Het middenvoets-beentje  wordt aan het begin, midden of einde wordt doorgezaagd (osteotomie), vervolgens wordt het in gecorrigeerde stand weer aan elkaar vastgezet met behulp van krammetjes, kleine schroeven of een plaatje.

Mtp1 artrodese

Bij ernstige artrose (slijtage) klachten van de gewrichten en als het gewricht ook versleten is met name tussen de grote teen en het middenvoetsbeentje of bij aanzienlijke standafwijking wordt het gewrichtje van de grote teen gefixeerd (vastgezet).

Belangrijk (na de operatie)

Het is belangrijk om te weten dat u na de operatie: even rust moet nemen en dat u niet direct weer mobiel bent. Het verschilt per ingreep hoe de revalidatie/ het herstel zal verlopen. Bij een chevron of scarfosteotomie loopt u 8 weken met een achterloopschoen. Hierdoor kan uw voet sneller en beter genezen omdat deze wordt ontlast.

bij een Mtp1 artrodese krijgt u na de operatie onderbeengips. twee weken daarna krijgt u een gipsschoen en gaat u weer voorzichtig belasten.

In beiden gevallen krijgt u na uw voet operatie een injectie met pijnstillende werking in uw enkel. Ook zal uw geopereerde voet worden gekoeld om de zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan. U krijgt ook een recept mee voor krachtige pijnstillers, waarmee de ervaring heeft uitgewezen dat de pijn na de operatie vaak erg meevalt.

Tijdens de operatie gaat uw orthopedisch chirurg uiterst steriel te werk, maar risico op infectie bestaat altijd tijdens de voetoperatie. Vooraf aan de voetoperatie zal chirurg deze met u bespreken.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.