Skip to main content

Wat is hallux rigidus?

Hallux rigidus betekent de verstijving van het gewricht van de grote teen. Hallux is de naam voor teen en rigidus betekent stijf. Hallux rigidus geeft vaak pijnklachten door stijfheid van de grote teen.

Oorzaak

De oorzaak van de stijfheid en pijn in de teen is vaak slijtage door artrose. Maar er zijn meerdere mogelijkheden zoals: een breuk van de teen, reuma of jicht. Vaak wordt pijn ervaren bij het lopen en bij het opstaan in de ochtend.

Behandeling

In de meeste gevallen wordt eerst gekeken naar conservatieve behandelingen (niet operatief) zoals het aanschaffen van comfortabele schoenen en/of een verwijzing naar de podoloog. Meestal doet dit de pijn aanzienlijk verminderen. Indien de resultaten niet voldoende zijn kan er worden overwogen om een operatieve correctie te doen.

Operatie

Er kunnen verschillende vormen van de ingreep worden uitgevoerd. In sommige gevallen is het verwijderen van aangegroeid bot (cheilotomie) en schoonmaken voldoende. Het kan ook zijn dat de teen en het gewricht tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje worden vastgezet (gefixeerd) d.m.v. artrodese. Het uiteinde van de teen blijft wel flexibel. In beiden gevallen zal de operatie plaatsvinden in dagbehandeling en u gaat dezelfde dag weer naar huis.

Belangrijk (na de operatie)

Het is belangrijk dat u voor de operatie via de thuiszorgwinkel krukken regelt en deze meeneemt de dag van de operatie. Wij adviseren u paracetamol in huis te halen voor eventuele napijn, tenzij uw arts anders adviseert.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.