fbpx Skip to main content

Wat is Haglundse exostose?

Een Haglundse exostose is een botuitsteeksel (exostose) aan de achterzijde van het hielbeen. Dit uitsteeksel wordt gevormd door druk van buitenaf en geeft pijnklachten bij de hiel. De exostose kan vervelende klachten geven aan de achterzijde van het hielbeen. De naam Haglundse exostose is afgeleid van de Zweedse orthopedisch chirurg die de aandoening voor het eerst beschreef.

Oorzaken

De oorzaak van de exostose is meestal overmatige druk op de hiel door schoenen die te strak zitten of door een hele harde hielkap hebben en druk veroorzaken. Als reactie gaat het bot dan verdikken en vormt er een pijnlijke bult (de exostose). Als gevolg hiervan kan de slijmbeurs door verhoogde wrijving ook gaan ontsteken. De slijmbeurs bevindt zich namelijk tussen het hielbeen en de achillespees en als hij opzwelt bestaat er een kans dat hij tegen de achillespees aandrukt en die dan op zijn beurt ook geïrriteerd raakt.

Behandeling

Er zal in de eerst instantie gekeken worden of er met conservatieve behandeling resultaten behaald kunnen worden. Wat wil zeggen de “niet operatieve behandelingen”. Dit kan bijvoorbeeld zijn de druk van de pijnlijke plek afhalen door het dragen van schoenen met zachte hielkap. Bij een eventuele slijmbeursontsteking kan een onstekingsremmer of injectie worden gegeven. Bij aandoening van achillespees kan er door de fysiotherapeut een oefenprogramma worden samengesteld om de klachten te verminderen.

Operatie

Indien de klachten niet verholpen kunnen worden door conservatief behandelen kan uw arts u adviseren te kiezen voor een operatie. De standaardprocedure voor de Haglundse exostose betekent dat het botuitsteeksel van het hielbeen wordt verwijderd. Dit gebeurt doormiddel van een incisie ter hoogte van het hielbot. Meestal wordt hierbij de peesaanhechting intact gelaten, bij uitzondering wordt deze hooguit voor een klein gedeelte losgemaakt. In de meeste gevallen krijgt u na de operatie een drukverband.

Indien er sprake is van het syndroom van Haglund wordt er een uitgebreidere procedure verricht. in dit geval wordt zowel het botuitsteeksel als de slijmbeurs verwijderd. Indien aanwezig wordt ook littekenweefsel, ontstoken weefsel  en eventuele verkalking in de pees verwijderd. Afhankelijk van de kwaliteit van de achillespeesaanhechting aan het hielbeen kan er voor gekozen worden een botanker te plaatsen ter versteviging van de aanhechting. Dit gebeurt doormiddel van een schroef waarmee de achillespees wordt vastgezet (gefixeerd) op het hielbot. Na de operatie is van belang voor de genezing dat de voet in stevige positie geplaatst word doormiddel van een brace/ walker boot.

Belangrijk na de operatie

  1. Dat u de dag van de operatie krukken meeneemt.
  2. Dat iemand u op komt halen na de operatie.
  3. U zelf geen voertuig mag besturen.
  4. Dat u thuis een douchekrukje en plastic voetzak heeft (deze kunt u bij de thuiszorgwinkel krijgen of online bestellen).
  5. Dat u pijnstillers in huis heeft.
  6. Dat  u nuchter bent de dag van de operatie.