fbpx Skip to main content

Wat is een ganglion/mucoïd cyste?

Een mucoïd cyste (ganglion) is een goedaardige cyste (een met heldere gelei- achtige vloeistof gevulde zwelling). Deze cyste bevind zich in het laatste stuk van de vinger, bij het nagelbed. Het voelt aan als een zachte zwelling en komt voor in verschillende maten. De klachten die horen bij een mucoïd cyste zijn ontsteking, pijn of beperkingen in de beweging van de vinger. Indien u een ganglion wilt laten verwijderen kunt u bij Bento Surgical terecht.

Behandeling

De mucoïd cyste kan operatief verwijderd worden. Het verwijderen van de ganglion vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt een mucoïd cyste verwijderd?

De cyste wordt meestal operatief verwijderd. Op de plek van de ganglion wordt een snede gemaakt en middels een steel wordt de cyste verwijderd. De hele cyste wordt verwijderd met eventueel een deel van het gewrichtskapsel.

Is er een wachttijd voor deze operatie?

Nee, er is geen wachttijd voor deze operatie.

Hoe lang duurt de behandeling?

De operatie duurt 30 minuten.

Hoe word ik verdoofd?

U wordt meestal lokaal verdoofd op de plek van de ganglion.

Hoe lang duurt het herstel?

Na de operatie is het verstandig de eerste 6 weken uw hand en pols niet te  overbelasten. Na 6 weken kunt u uw pols en hand weer volledig gebruiken.

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Zolang u uw verband omheeft, kunt niet sporten of autorijden. U heeft het verband 2 à 3 dagen om na de operatie.

Kan een mucoïd cyste weer terugkomen?

De cyste kan na de operatie terugkomen. Echter, de kans hierop is klein.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Elke operatie heeft risico’s. Deze behandeling heeft weinig complicaties. Het gevoel rondom het geopereerde gebied kan veranderen. Daarnaast is er een kleine kans op een infectie of nabloeding

Wat gebeurt er als ik het niet behandel?

Een cyste kan vanzelf verdwijnen. U wordt alleen behandeld als u er last van  heeft en als de cyste niet spontaan verdwijnt.

Heeft u een verwijzing?

Indien u in het bezit bent van een verwijzing van uw huisarts of indien u een medische indicatie heeft, kunt u direct een afspraak inplannen.