fbpx Skip to main content

Wat is een galblaas?

De galblaas is een klein zakje rechtsboven in de buikholte en slaat galvloeistof op, die belangrijk is voor het verteren van  vetten. Gal is van zichzelf een dikke vloeistof, maar als deze vloeistof te veel indikt ontstaan er galstenen. Indien klachten van galstenen toenemen of bij ontsteking van de galblaas dan is het verwijderen van de galblaas noodzakelijk. Dit wordt ook wel cholecystectomie genoemd.

Klachten en symptomen

Klachten en symptomen die horen bij galstenen kunnen zijn:

 • hevige buikpijn
 • misselijkheid
 • geen vet eten kunnen verdragen

Klachten en symptomen die horen bij een ontstoken galblaas kunnen zijn:

 • koorts
 • misselijkheid
 • braken
 • buikpijn

Vrouwen hebben vaker galblaasproblemen dan mannen. Ook mensen met overgewicht en mensen boven de 45 jaar hebben meer kans op galblaasproblemen.

Operatie bij galblaasklachten

Vaak moet de galblaas operatief worden verwijderd om de pijn en klachten, die worden veroorzaakt door de galblaas te verhelpen. Hiervoor zijn twee behandelmethoden beschikbaar:

 • Galblaasverwijdering via een kijkoperatie (laparoscopische cholecystectomie)
 • Galblaasverwijdering via de klassieke techniek (klassieke cholecystectomie)

Galblaas verwijderen via een kijkoperatie (standaardtechniek bij Bento Surgical)

Een kijkoperatie, oftewel laparoscopie is de meest gekozen vorm voor het verwijderen van de galblaas en is zo ook de methode waarmee Bento Surgical tewerk gaat. Bij de laparoscopische cholecystectomie (galblaasverwijdering via een kijkoperatie) maakt de chirurg gebruik van een videocamera en speciale instrumenten om de galblaas te verwijderen zonder een grote snee te maken. In plaats daarvan maakt de chirurg vier kleine sneetjes. Een van deze sneetjes wordt bij de navel gemaakt, zodat de chirurg een speciaal instrument (de laparoscoop) in de buikholte kan brengen. Een laparoscoop is een rechte starre pijp waarop een kleine videocamera en een lichtbron is gemonteerd. De chirurg kan via een beeldscherm in de buik kijken. Vervolgens worden de andere sneden in de buik gemaakt. Ieder van deze sneden wordt gebruikt om een speciaal instrument in de buikholte te brengen, om de galblaas te pakken, te kunnen bewegen en te kunnen verwijderen. Soms is het nodig om een wonddrain achter te laten. De buikholte wordt gevuld met kooldioxide. Dit is nodig om een goed overzicht te verkrijgen. Dit gas kan het middenrif enigszins prikkelen. Via de zenuwbaan die in de richting van de schouder loopt, kan dit ertoe leiden dat u na de operatie gedurende enkele dagen een gevoelige schouder heeft. Dit verdwijnt vanzelf en u hoeft zich daarover geen zorgen te maken. Een kijkoperatie bij een galblaasverwijdering levert doorgaans minder pijn en zorgt voor een snel herstel.

De voordelen van kijkoperatie t.o.v. de klassieke techniek zijn:

 • bijna geen pijn na de behandeling
 • u bent sneller hersteld
 • u kunt sneller uw dagelijkse activiteiten hervatten
 • slechts vier heel kleine littekens

Galblaas verwijderen via de klassieke techniek

Bij een klassieke galblaasverwijdering (cholecystectomie) maakt de chirurg een snede die tien tot vijftien cm lang kan zijn. Deze snede verloopt òf in de lengte van boven naar beneden in de bovenbuik òf schuin aan de rechterkant onder de ribbenboog. De chirurg verwijdert de galblaas. Indien blijkt dat er nog galstenen in de galwegen zitten opent de chirurg deze om de stenen te verwijderen. De galwegen worden daarna weer gesloten met achterlaten van een klein slangetje (draintje), dat via een aparte steekopening door de buikwand naar buiten wordt geleid. Hierdoor kan de gal naar buiten lopen. Het afvloeien van de gal voorkomt dat er in het begin een te hoge druk in de galwegen heerst. Behalve dit draintje wordt er veelal ook een wonddrain in de buik achtergelaten die eveneens via een aparte opening in de buikwand naar buiten wordt geleid.

Onverwachte omstandigheden

Het komt wel eens voor dat mensen veel verklevingen hebben of een ernstige ontsteking van de galblaas. Dan is het nodig om op de conventionele manier de galblaas te verwijderen. Omdat de chirurg de galblaas niet kan zien voordat de laparoscoop is ingebracht, kunnen sommige complicaties niet worden voorspeld en alleen maar worden ontdekt als de operatie al is begonnen. Daarom moet u altijd rekening houden met de kans dat er een conventionele cholecystectomie moet worden uitgevoerd, terwijl er een laparoscopische operatie was voorgesteld. Dit komt echter niet vaak voor.

Vergoeding

Als u een verwijzing van de huisarts heeft wordt deze operatie vanuit uw basisverzekering vergoed. Houdt u daarbij wel rekening met uw eigen risico. Dit is de wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar). Dit eigen risico geldt voor alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland. Voor meer informatie bezoek de vergoeding pagina.

Wat gebeurt er als de aandoening onbehandeld blijft?

Hoe bereid ik me voor op de operatie?

Hoe word ik verdoofd? moet ik onder narcose?

Kan de operatie doorgaan als ik verkouden ben?

Wanneer kan de operatie toch niet doorgaan?

Moet ik mijn medicatie stoppen/kan ik doorgaan met slikken van de medicatie?

Moet ik nuchter komen?

Waar moet ik rekening mee houden na de ingreep?

Welke complicaties kunnen er voorkomen?

Wanneer weer sporten na de behandeling?

Hoe lang heb ik last van pijn na een behandeling?

Hoe lang duurt het herstel?

Bent u net geopereerd?
Voor de verzorging van littekens kunt u nu ook bij ons terecht.

Bekijk de webshop!