fbpx Skip to main content
search

Elleboogoperaties behoren tot de meest complexe orthopedische ingrepen. Dit komt doordat de elleboog bestaat uit een samenspel van botten, spieren, pezen, zenuwen en ligamenten die nauw met elkaar verbonden zijn. De onderarm wordt gevormd door twee botten: het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). De bovenarm bestaat uit het opperarmbeen (humerus).

De functie en het belang van het ellebooggewricht

Deze drie botten vormen samen het ellebooggewricht, een essentieel onderdeel van de armfunctie. Rondom dit gewricht lopen belangrijke zenuwen die signalen naar de onderarm en hand sturen. De elleboog moet zowel stabiliteit als beweeglijkheid bieden om kracht uit te oefenen en precieze bewegingen mogelijk te maken. Aandoeningen aan de elleboog kunnen de mobiliteit ernstig beperken en vereisen vaak een snelle en doeltreffende behandeling.

Veelvoorkomende oorzaken van elleboogproblemen

Elleboogaandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Letsel als gevolg van een val of sportblessure.
  • Instabiliteit door gescheurde of verzwakte gewrichtsbanden.
  • Zenuwbeknelling of irritatie, zoals het cubitale tunnel syndroom.
  • Stijfheid, vaak veroorzaakt door herhaalde bewegingen of slijtage (artrose).

Onderzoek en diagnose

Tijdens het eerste consult zal de specialist uw medische voorgeschiedenis bespreken en vragen stellen over uw klachten en dagelijkse activiteiten die van invloed kunnen zijn op de elleboog. Vervolgens vindt een lichamelijk onderzoek plaats, waarbij de arts de functie en stabiliteit van het gewricht beoordeelt.

Op basis van de bevindingen wordt bepaald welke behandeling het meest geschikt is. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan een conservatieve (niet-operatieve) behandeling voldoende zijn, maar in sommige gevallen is een operatieve ingreep noodzakelijk.

Aandoeningen

De elleboogoperaties waar Bento Surgical zich in specialiseert zijn:

Vergoeding

Als u een verwijzing van de huisarts heeft wordt het eerste bezoek vanuit uw basisverzekering vergoed. Houdt u daarbij wel rekening met uw eigen risico. Dit is het wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar). Dit eigen risico geldt voor alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland. Voor meer informatie bezoek de vergoeding pagina.

Close Menu