fbpx Skip to main content

Wat is het carpale tunnel syndroom?

De carpale tunnel is een nauw kanaal in de pols. Door deze tunnel lopen pezen en de zenuw nervus medianus die er voor zorgen dat u uw vingers en duim kunt buigen. Carpaal tunnel release is de naam van de operatietechniek. Wat betekent het losmaken van zenuw die in carpale tunnel loopt. Meer hierover bij operatie onderaan deze pagina.

Oorzaken

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een beknelling van een van de zenuwen naar de hand. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken maar het is niet altijd duidelijk. CTS komt vaker voor bij diabetes- en reumapatiënten, na een breuk van de pols, bij zwangere vrouwen en bij mensen die veel computerwerkzaamheden doen voor langdurige periodes. Vrouwen hebben vaker last van CTS dan mannen.

Symptomen

De symptomen kunnen erg wisselen:

  • prikkelend en pijnlijk gevoel in vingers en handpalm
  • een gezwollen of doof gevoel in de hand/vingers
  • doortrekkende pijn in onderarm, elleboog en schouders
  • vaak verminderde kracht in de hand

Het is niet altijd duidelijk of de diagnose CTS is. Een EMG-onderzoek kan dan uitsluitsel geven. Tijdens dit onderzoek wordt de geleiding gemeten in de zenuw, zo achterhaalt men de plaats en de ernst van de beknelling.

Behandeling

Behandeling zonder operatie:

  • een spalk
  • injecties met corticosteroïden

U krijgt een spalk of brace die er voor zorgt dat u de hand zo min mogelijk kan belasten. De pols kunt u niet bewegen in deze spalk/brace. Het dragen hiervan kan de klachten verminderen. U draagt de spalk/brace gedurende 6 weken alleen ’s nachts tot de klachten verminderen.

Operatie (carpaal tunnel release)

De operatie vind plaats onder lokale verdoving en duurt ongeveer 15 minuten. Via een kleine snede in de handpalm snijden we het bandje door waar de zenuw onderdoor loopt zodat de druk op de zenuw vermindert. Deze operatie wordt meestal gedaan bij langdurige of ernstige klachten. De ingreep staat bekend als carpaal tunnel release.