fbpx Skip to main content

Wat is een buikwandbreuk?

Een buikwandbreuk is ook wel bekend als een hernia van de buikwand (een uitstulping van de organen). De organen in de buik worden beschermd door het buikvlies. Een zwakke plek in het buikvlies heet een breukpoort. Een breukpoort kan leiden tot een uitstulping: de buikwandbreuk. Het uitgestulpte deel van het buikvlies heet de breukzak. Het is mogelijk dat deze breukzak een gedeelte van de buikinhoud bevat. Als door bijvoorbeeld hoesten, persen of staan de druk in de buik hoger wordt, kan er meer buikinhoud in de breukzak komen. De breuk wordt dan groter. Bij een relatief nauwe breukpoort kan een breuk leiden tot beklemming van de breukinhoud. Om deze redenen is een spoedige buikwandbreuk operatie van groot belang.

Onderzoek en diagnose

De arts kan de diagnose gemakkelijk stellen aan de hand van lichamelijk onderzoek, de breuk is vaak eenvoudig te zien als u staat. Aanvullend onderzoek wordt bij kleine buikwandbreuken niet gedaan.  Bij grote buikwandbreuken kan een CT-scan nodig zijn om te onderzoeken hoe uw breuk eventueel geopereerd kan worden.

Oorzaken

Een buikwandbreuk kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. In de loop van het leven kan de buikwand uitrekken, bijvoorbeeld door toename in lichaamsgewicht, vaak zwaar tillen, veel hoesten, persen, zwangerschap.

Symptomen

Een buikwandbreuk kan leiden tot veel pijn, vooral bij beklemming van de breukinhoud. Ook kan een breuk rugpijn veroorzaken. Een buikbreuk kan ook psychische klachten geven, omdat de buikwandbreuk erg zichtbaar is en daardoor van invloed kan zijn op uw uiterlijk.

Vergoeding

Als u een verwijzing van de huisarts heeft wordt deze operatie vanuit uw basisverzekering vergoed. Houdt u daarbij wel rekening met uw eigen risico. Dit is de wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar). Dit eigen risico geldt voor alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland. Voor meer informatie bezoek de vergoeding pagina.

De navelbreuk

Bij de navelbreuk is er verschil tussen de aangeboren navelbreuk en de navelbreuk die op latere leeftijd is ontstaan.

Aangeboren navelbreuk

De aangeboren navelbreuk herstelt meestal spontaan binnen de eerste drie levensjaren. Er is geen sprake van een ernstige aandoening. Beklemming van een navelbreuk op  kinderleeftijd is zeldzaam. Als de breuk na drie jaar niet spontaan is hersteld, kan een operatie overwogen worden. In verband met mogelijke problemen door de navelbreuk bij een latere zwangerschap, wordt bij meisjes eerder besloten tot een operatie dan bij jongens. Tijdens de operatie sluit de arts de breukpoort. De ingreep gebeurt in dagbehandeling.

Niet-aangeboren navelbreuk

Omdat de navel de dunste laag is van de buikwand, kan daar een breuk ontstaan. Dit is meestal het gevolg van overgewicht, zwangerschap of zwaar lichamelijk werk. Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven. Het kan pijn gaan doen als er een beklemming optreedt. De inhoud van de navelbreuk bestaat meestal uit vetweefsel, maar kan bij grotere breuken ook uit een deel van de darmen bestaan.

Operatie

Bij herhaaldelijke pijnklachten of een steeds terugkerende beklemming raden we een operatie aan. De operatie is afhankelijk van de grootte van de breuk. Een kleine breuk kan behandeld worden door het sluiten van de breukpoort. Als de breuk wat groter is, maken we gebruik van kunststofmateriaal om de buikwand te verstevigen. Beide ingrepen kunnen in dagbehandeling gebeuren.

De bovenbuikbreuk

Boven de navel komen ook breuken voor die berusten op een zwakke plek in de buikwand. Bij deze breuk zit meestal geen buikinhoud in de breukzak, maar alleen vet weefsel. Vaak komt de breuk op meerdere plekken voor. Deze breuk geeft meestal geen klachten, maar een enkele keer kan er pijn optreden. Meestal is in de breukzak alleen vetweefsel aanwezig waardoor een eventuele beklemming niet ernstig is. Deze breuk komt vaker voor bij mannen.

Operatie

Indien u klachten heeft, kan een operatie uitkomst bieden. Hierbij sluit de arts het defect in de buikwand. Bij de operatie letten we ook op het voorkomen van meerdere breuken, zodat we deze gelijktijdig kunnen verhelpen. Dit kan betekenen dat het litteken langer wordt dan u had verwacht. De ingreep gebeurt in dagbehandeling.

De littekenbreuk

Als u een buikwandbreuk operatie heeft gehad, blijft er een litteken over. In het litteken kan een zwakke plek ontstaan, waardoor de buikinhoud kan uitpuilen. Er is dan sprake van een littekenbreuk. Een littekenbreuk hoeft geen klachten te geven. Eventuele klachten zijn mede afhankelijk van de grootte van de breuk. Beklemming kan soms optreden. Bij een grote breuk en sterk uitpuilen ervan kunnen rugklachten optreden.

Operatie

Indien u klachten heeft, kan een elastisch verstelbare buikband in veel gevallen uitkomst bieden. Operatief herstel is mogelijk, maar niet altijd makkelijk. Het succes is sterk afhankelijk van de grootte van de breuk en van uw conditie. Realiseert u zich dat een operatie voor een littekenbreuk een relatief grote ingreep is en dat er een kans is dat een buikwandbreuk weer terug komt.

Hoe bereid ik me voor op de operatie?

Hoe word ik verdoofd? Moet ik onder narcose?

Kan de operatie doorgaan als ik verkouden ben of koorts heb?

Wanneer kan de operatie toch niet doorgaan?

Kan de behandeling doorgaan als ik menstrueer?

Wanneer kan de behandeling niet doorgaan?

Moet ik mijn medicatie stoppen/kan ik doorgaan met slikken van de medicatie?

Moet ik nuchter komen?

Waar moet ik rekening mee houden na de ingreep?

Welke complicaties kunnen er voorkomen?

Wanneer mag ik weer sporten na de behandeling?

Hoe lang heb ik last van pijn na een behandeling?

Hoe lang duurt het herstel?

Bent u net geopereerd?
Voor de verzorging van littekens kunt u nu ook bij ons terecht.

Bekijk de webshop!