fbpx Skip to main content

Wat is een circumcisie?

Een circumcisie van een man (de besnijdenis) is het verwijderen van de voorhuid (preputium) van de penis. Het is een relatief eenvoudige operatie die poliklinisch kan worden uitgevoerd. De ingreep wordt doorgaans op religieuze of medische gronden uitgevoerd. De circumcisie is de meest uitgevoerde chirurgische ingreep in de wereld. In het Westen wordt er enkel besneden om medische redenen, maar wereldwijd is de traditie diep cultureel geworteld. Twee op de drie mannen zijn besneden. Het is een veilige ingreep die statistisch gezien de minste complicaties geeft. Circumcisie is mogelijk ook één van de oudste chirurgische handelingen in de historie van de mensheid. Het wordt al duizenden jaren toegepast.

Oorzaak (medische) besnijdenis

De reden voor een besnijdenis kan zowel medisch als religieus zijn.

> Medische besnijdenis

Bij een medische besnijdenis gaat het meestal om een te strakke voorhuid wat pijnklachten kan veroorzaken. Een medische besnijdenis wordt meestal uitgevoerd in geval van phimosis (een te nauwe voorhuid die niet teruggeschoven kan worden over de eikel). Deze vernauwing kan ontsteking van de eikel (balanitis), een vernauwing van het plasgaatje (meatusstenose) en andere problemen bij plassen geven (bijvoorbeeld ballooning). In geval van phimosis wordt bij een besnijdenis de zowel binnenblad als buitenblad verwijderd. Het gaat tenslotte om een “zieke” voorhuid.

Religieuze besnijdenis

Bij een religieuze besnijdenis hebben we te maken met een gezonde voorhuid. De voorhuid wordt ook bij religieuze besnijdenissen verwijderd, maar er wordt meer van de buitenste huid verwijderd dan van het binnenblad van de voorhuid. Dat heeft vele voordelen. Het binnenblad is het gevoelige deel van de voorhuid en zelfs het gevoeligste deel van de penis.

Bij een religieuze besnijdenis doet men dit uit geloofsovertuiging. De meeste circumcisies worden uit religieuze overtuiging uitgevoerd. Als godsdienstig ritueel wordt de besnijdenis nog heden ten dage door joden en moslims toegepast. Dit gebeurt meestal bij jonge kinderen. Voor het besnijden van minderjarigen kunt u terecht bij een van onze andere klinieken: Bentoclinics

Hygiëne

Bij een onbesneden penis hoopt zich makkelijk smegma (een witte substantie die wordt aangemaakt op de geslachtsdelen van zowel mannen als vrouwen) op onder de voorhuid. Om deze reden wordt algemene hygiëne ook als argument voor een besnijdenis gebruikt.

Onderzoek en diagnose

Elke penis verschilt in grootte en toename in omvang bij een erectie. Bij ons krijgt u een besnijdenis op maat.

Behandeling

Bij Bento Surgical wordt de besnijdenis gedaan middels de methode:

MCC (Modified Classic Circumcision) by Bento Surgical.

Dit is een vernieuwde, verfijnde, medisch en religieus verantwoorde techniek met een cosmetisch fraai resultaat. Hierbij is de kans op complicaties minimaal. Onze manier is snel en gaat gepaard met zo min mogelijk bloedverlies.

Er zijn vier besnijdenis-stijlen:

De vier besnijdenis-stijlen

  • hoog en strak,
  • laag en strak,
  • hoog en losjes en
  • laag en losjes.

Echter geven wij de voorkeur aan de hoge en strakke besnijdenis. Dit betekent dat er meer wordt weggehaald van de buitenste huid dan van het binnenblad van de voorhuid. Wij prefereren de hoge en strakke besnijdenis om zo het gevoeligere binnenste voorhuidblad te behouden. Tevens wordt er veel huid weggehaald om een strak resultaat te behalen.

De behandeling kan zowel poliklinisch als operatief worden uitgevoerd, dit gaat in overleg met uw behandelend arts.

Verloop van de behandeling

De behandeling verloopt als volgt; de voorhuid van de penis wordt verdoofd door middel van een aantal injecties net onder de huid aan de basis van de penis. Rondom de penis wordt alles schoon gemaakt en steriel afgedekt. Nadat gecontroleerd is of de verdoving goed werkt, wordt vervolgens de voorhuid losgemaakt van de eikel. Hierna wordt de lengte bepaald van de voorhuid en daarna verwijderd. De eventueel ontstane bloedinkjes worden gestopt. Ten slotte wordt de overgebleven huid met enkele oplosbare hechtingen vastgehecht vlak onder de rand van de eikel. De behandeling duurt gemiddeld 20-30 minuten.

Frenulotomie/ Frenulectomie

Wij bieden ook de optie om naast de besnijdenis, Frenulotomie uit te voeren. Dit is letterlijk het doorsnijden van het voorhuid riempje. De voorhuid zit vast aan de achterkant van de penis met een soort riempje. Een te kort riempje kan voor complicaties zorgen zoals:

  • moeite met het terugschuiven van de voorhuid over uw eikel
  • het schoonhouden van de penis
  • en pijn bij een erectie en bij het vrijen

Bij teveel belemmering kan een operatie worden overwogen als mogelijkheid.

Vergoeding

Als u een verwijzing van de huisarts heeft wordt het eerste bezoek vanuit uw basisverzekering vergoed. Medische besnijdenis worden in meeste gevallen helemaal vergoed door de zorgverzekeraar. Religieuze besnijdenissen daarentegen niet.

Houdt u desalniettemin wel rekening met uw eigen risico. Dit is de wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar). Dit eigen risico geldt voor alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland. Voor meer informatie bezoek de vergoeding pagina.

Kosten besnijdenis volwassene

Behandeling  Kosten
Besnijdenis (zonder verwijzing) €600,-
Besnijdenis onder sedatie €1200,-
Frenulotomie/ Frenulectomie €275,-
Besnijdenis + Frenulotomie/ Frenulectomie €750,-
Besnijdenissen op medische indicatie Via verzekering
Frenulotomie/ Frenulectomie op medische indicatie Via verzekering
Besnijdenissen op medische indicatie + Frenulotomie/ Frenulectomie Via verzekering
Correctie besnijdenis elders (zonder verwijzing) €600,-
Second opinion (zonder verwijzing) €85,-

Let op: De kosten dienen voorafgaand aan de behandeling per pinbetaling te worden voldaan. U bent zelf verantwoordelijk voor het declareren van uw nota. Wij adviseren u vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Bij ons staat U als patiënt centraal

Kwaliteit & veiligheid

Korte wachttijden

Vergoed door alle verzekeraars

Persoonlijke benadering

Onze specialisten