Spataderen, zijn kronkelende en zichtbare bloedvaten en zitten vaak in de benen. Het is een veelvoorkomend probleem met name bij vrouwen, waarschijnlijk door hormonale factoren. Verder hebben zwangerschap, een staand beroep en overgewicht een negatieve invloed. In het geval van erfelijke aanleg kun je er simpelweg niet aan ontkomen. Daarnaast kunnen spataderen ook leiden tot pijnlijke en vermoeide benen. In sommige gevallen zelfs tot vochtophoping. Gelukkig zijn er nu diverse behandelingen die verlichting aan deze pijn kunnen bieden en verdere schade kunnen voorkomen aan gezonde aderen. In dit blog staan wij stil bij mogelijke spataderbehandelingen die uw pijn kunnen verlichten, de voor en nadelen bij het wel of niet behandelen van spataderen, de risico’s die hieraan zijn verbonden en hoe u spataderen het beste kunt voorkomen. Eigenlijk dus, alles wat u moet weten over spataderen!
Onze 3 tips om spataderen te voorkomen:
Alhoewel spataderen niet altijd volledig zijn te voorkomen, zijn er wel enkele stappen die u kunt ondernemen om het te vermijden.
- We kunnen het niet al te vaak zeggen. Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert een gezonde bloedcirculatie. Oefeningen waarbij de kuit wordt aangespannen zijn heel erg belangrijk. Zij helpen bij het versterken van de spieren die de bloedstroom in de aderen bevordert. Een wandeling maken of de fiets pakken naar de supermarkt kunnen ook een goede vorm van beweging zijn.
- Naast bewegen is een gezonde levensstijl ook van belang. Gezonde voeding draagt bij aan een betere conditie van de aderen: een dieet dat bestaat uit antioxidanten, zoals vitamine C en E, kan helpen de elasticiteit van uw aderen te behouden. Hierom is het van belang op gewicht te blijven, gezond te eten en genoeg water te drinken.
- Als u een erfelijke aanleg heeft voor spataderen is het aan te raden uit voorzorg steunkousen (compressie kousen) te dragen. Maak gebruik van steunkousen in situaties waarbij u bijvoorbeeld uren lang op kantoor zit of werkzaamheden doet waarvoor u een langere tijd moet staan.
De verschillende poliklinische spataderbehandelingen
Voordat er een besluit wordt gemaakt over wat de best passende behandeling is voor u, zal er eerst een consult worden ingepland. Tijdens dit consult wordt er een echoscopie gemaakt die nodig is om vast te stellen dat u spataderen heeft. Dit onderzoek wordt verricht om te kunnen bepalen wat de beste optie is voor uw behandeling. Hierna wordt er een behandelplan opgesteld en kan de behandeling plaatsvinden. Nu dat allemaal duidelijk is, zullen we hieronder vier van de meest voorkomende spataderbehandelingen benoemen:
1. Endoveneuze laserbehandeling
Bij deze behandeling wordt er een dunne laserdraad in de ader geplaatst. Nadat de omgeving van de ader is verdoofd met verdovingsprikken wordt de ader met behulp van de hitte van het laserlicht aan de binnenkant dichtgeschroeid. Deze ader zal zo sluiten en uiteindelijk verschrompelen.
2. Flebectomie volgens Muller
Een flebectomie is het onderhuids verwijderen van de spatader. Nadat het gebied van de spataderen plaatselijk verdoofd is, worden de spataderen via kleine sneetjes (2-3mm) met behulp van een haaknaaldje verwijderd.
3. Sclerocompressietherapie
Dit wordt ook wel het ‘wegspuiten’ van spataderen genoemd. Hierbij worden kleine en middelgrote spataderen met een vloeistof ingespoten waardoor de vaatwanden aan elkaar gaan kleven. Na het inspuiten volgt compressie (platdrukken) met watten, gazen en een steunkous en/of drukverband.
4. Echogeleide foamsclerose
Foamsclerose is een variant van inspuiten van spataderen. Van dezelfde vloeistof wordt echter een schuim gemaakt waardoor een sterker effect ontstaat. Hierdoor kunnen ook grotere spataderen behandeld worden die vaak eerst met behulp van het echoapparaat opgezocht worden.
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat hoewel deze behandelingen van spataderen effectief zijn, u wel veranderingen moet doorvoeren in uw dagelijks leven. Zo kunt u de kans op terugkerende spataderen vermijden. Aan het einde van dit blog zullen we u nog een aantal tips geven die u het beste zullen helpen bij het vermijden van spataderen.
Voordelen van het behandelen van spataderen
- Geen pijn: één van de voordelen is dat het de pijn en ongemak verlicht in de benen. Patiënten ervaren vaak verlichting van de zwaarte die zij voelden voordat zij de behandeling ondergingen.
- Cosmetische redenen: na een spataderbehandeling zien de benen er mooier, gladder en gezonder uit.
- Preventie: het is aan te raden om spataderen vroegtijdig te behandelen, omdat het in sommige gevallen kan leiden tot vervelende complicaties. Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dan te moeten genezen.
Nadelen van het niet behandelen van spataderen
- Symptomen: bij een aantal mensen zorgt het niet behandelen van spataderen voor meer pijn, zwelling en vermoeidheid in de benen.
- Cosmetisch: als te lang wordt gewacht met het behandelen van spataderen kan dit leiden tot blijvende verandering op de huid, zoals huidverkleuring en grote zichtbare aderen. Voor sommige mensen kan dit zorgen voor een gevoel van onzekerheid.
- Complicaties: als spataderen te lang niet worden behandeld kunnen er complicaties optreden zoals huidzweren, bloedingen en trombose.
- Mobiliteit: het negeren van spataderen kan ervoor zorgen dat u beperkingen ervaart bij het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten.
Na de behandeling
De meeste mensen hebben weinig tot geen last tijdens het herstel na een spataderbehandeling. Echter is het wel belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke risico’s en complicaties, omdat er bij elke ingreep of behandeling een kans is dat er een reactie optreed. Alhoewel dit wel erg weinig voorkomt. Mogelijke complicaties zijn:
- Napijn
- Infectie of nabloedingen
- Een branderig gevoel na het inspuiten
- Blauwe plekken rond het behandelde gebied
- Zeldzame allergische reactie op gebruikte vloeistof bij sclerocompressietherapie
Raadpleeg altijd eerst uw huisarts voordat u een besluit maakt spataderen te laten behandelen. Onze eerste prioriteit is natuurlijk ten allen tijde uw gezondheid en welzijn.
Ons behandelend chirurg
Drs. J. Jansbeken
Wil u meer te weten komen over onze spataderbehandelingen of heeft u nog een vraag. Stel gerust één van onze medische experts een vraag met de button hieronder of kijk voor meer informatie op onze pagina over spataderen!