fbpx Skip to main content
search

Wat is een achillespeesruptuur?

Een achillespeesruptuur is een gescheurde achillespees. De achillespees zorgt ervoor dat de kuitspieren vast blijven zitten aan het hielbeen. Een belangrijke functie dus, zeker bij bijvoorbeeld het sporten waar veel kracht wordt gezet. Een ruptuur komt dan ook vaker voor bij mannen die regelmatig sporten. Meestal in de leeftijd tussen de 30 en de 40. En gek genoeg vaker aan de linkerzijde. Om deze reden is het van belang om een achillespees operatie zo vroeg mogelijk in te plannen.

Oorzaak

Het kan te maken hebben met de aanleg van de pees of dat deze zwakker of slechter is geworden waardoor hij makkelijker kan scheuren. Maar meestal gaat er een actie aan vooraf en gebeurt het tijdens het sporten. Patiënten omschrijven de gebeurtenis vaak als dat zij dachten geschopt of onderuit gehaald te worden waarna een felle, hevige pijn onder aan de kuit of enkel volgde die leek op het scheuren van een spier. Lopen en/of belasten was daarna meestal niet meer mogelijk.

Onderzoek

Tijdens uw afspraak zal de orthopedisch chirurg u een aantal vragen stellen over uw dagelijks leven en uw medische geschiedenis. Daarna verricht hij een lichamelijk onderzoek bij u om een voorlopige diagnose te kunnen stellen.

Het testen van de achillespeesfunctie: de hiel kan niet meer van de grond getild worden of bij knijpen in de ontspannen kuitspier is er geen voetbeweging meer op te wekken. Bij twijfel  kan een echo worden aangevraagd. Hierbij wordt de achillespees met behulp van geluidsgolven op een tv-scherm in beeld gebracht. Vaak wordt er ter aanvulling een röntgenfoto gemaakt om zekerheid of uitsluitsel te geven. De arts zal daarna met u bespreken wat de conclusie van het onderzoek is. Hierna wordt het behandelplan met u gemaakt.

Achillespees operatie

De operatie wordt gedaan door de orthopedisch chirurg. Tijdens de operatie maakt de chirurg een snee van ongeveer 10 cm ter hoogte van de achillespees. Daarna verwijdert hij het beschadigde peesweefsel en hecht de gezonde eindjes aan elkaar.

Als teveel peesweefsel is aangetast zal de orthopedisch chirurg de achillespees versterken met behulp van een andere pees uit de voet, de lange buigpees van de grote teen. In dat geval worden naast de snee ter hoogte van de achillespees nog twee kleinere sneetjes gemaakt aan de binnen­-onderzijde van de voet. Door het verwijderen van de voetpees kan de grote teen minder goed buigen. Dat heeft over het algemeen geen nadelige gevolgen voor het lopen. Indien er bij de operatie veel van de achillespees is losgemaakt van de aanhechting, kan het zijn dat deze gehecht moet worden met een (metalen) ankertje welke in het hielbot wordt vastgemaakt (gefixeerd). Zo blijft de achillespees stevig op zijn plek en kan hij goed genezen.

De achillespees is na de operatie (tijdelijk) zwakker dan voorheen. Om de pees te beschermen moet u meestal 6 weken een brace of een walker dragen (een soort skischoen-achtige brace). Deze moet u zowel overdag als ’s nachts dragen.

Belangrijk voor het herstel na de operatie

  1. Na de operatie mag u uw achillespees de eerst twee weken niet belasten! Wij adviseren u aan zo min mogelijk activiteiten deel te nemen en u uw voet omhoog te houden door deze op een kussen te leggen. Hierdoor neemt de zwelling ook sneller af.
  2. Na de eerste twee weken mag u weer beginnen met lopen met een brace of walker (soort loop schoen) met behulp van 2 krukken. Deze fase duurt 6 weken. U kunt voorzichtig weer gaan mobiliseren.
  3. Na deze 6 weken kunt u starten met fysiotherapie als revalidatie. De eerste 3 maanden mag u niet sporten, springen of stampen (zwaar belasten).
  4. Het volledige herstelproces neemt gemiddeld 6 maanden in beslag.
Close Menu